FRISSÍTVE - Hat megyében váltak járhatatlanná útszakaszok a havazás és szélvihar miatt

FRISSÍTVE: Hat megyében, tizenkét településen szakadt meg az áramellátás, illetve váltak járhatatlanná útszakaszok vasárnap a havazás és szélvihar miatt - közölte este a belügyminisztérium. Hétfőn is hasonló lesz az időjárás Erdély egy részében.

A belügyminisztérium adatai szerint Fehér, Hargita, Máramaros, Bihar, Neamţ és Suceava megyében kellett teljesen vagy részlegesen lezárni útszakaszokat vasárnap a kedvezőtlen időjárás miatt.

Tizennyolc megyében összehívták vasárnap a készenléti bizottságokat. A belügyminisztérium húszezer alkalmazottja - tűzoltók, rendőrök és csendőrök - állnak készenlétben az esetre, ha beavatkozásokra volna szükség, és számuk további 15 000-rel növelhető szükség esetén - közölte a tárca.

A rendőrség kéri az autóvezetőket, hogy indulás előtt tájékozódjanak az út állapotáról, és figyelmeztet, hogy kötelező a téli gumik használata azokban a régiókban, ahol már lehavazott.

Hargita megyét tépázta meg a legjobban

A havazás és a szélviharok Hargita megyét tépázták meg a legjobban. A megyében lezárták a 12C jelézsű, Gyergyószentmiklóst Gyilkostó településsel összekötő, illetve a 13B jelzésű, Parajd és Gyergyószentmiklós közötti országutat a ledőlt fák és a heves szél miatt.Forrás: Udvarhelyszéki Közlekedési Info Facebook-csoport

Alina Ciobotariu, a Hargita megyei készenléti felügyelőség (ISU) szóvivője elmondta, hogy a Gyergyószentmiklós és Gyilkostó közti út körülbelül másfél kilométeres szakaszán több fa az úttestre esett, és még nem sikerült mindegyiket eltávolítani. Az ISU csapatai sötétedéskor abbahagyták a munkát, hétfő reggel az erdészek segítségével folytatják a kidőlt fák eltávolítását.

Nicolae Nica, a Hargita megyei közlekedésrendészet vezetője arról tájékoztatott, hogy a Pongrác-tető környékén fennállt a kőomlás veszélye, ezért az út lezárása mellett döntöttek.  A Parajdot Gyergyószentmiklóssal összekötő út is zárva marad, mivel nem enyhült a szél ereje, így további fák dőlhetnek ki. A rendőrség Gyergyószentmiklós kijáratánál, illetve a megyehatáron, de Parajdnál és Borzontnál is megállítja az autóvezetőket, más útvonalat javasolva számukra.

Alina Ciobotariu, az ISU szóvivőjének tájékoztatása szerint segélyhívást kaptak a 13B országútról, mert egy fa ráesett egy személygépkocsira. A kidőlt fát önkéntesek segítségével távolították el az úttestről, senki nem sérült meg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat sárga, illetve narancssárga jelzésű, szélre, hidegre és vegyes csapadékra vonatkozó figyelmeztetést adott ki az ország északi, északkeleti és középső régióira. A figyelmeztetés hétfő este 23 óráig érvényes. 

Vasárnap délután két vonat vesztegelt Madéfalván, mivel Lóvész közelében fenyőfa zuhant a vasúti sínekre. A Brassó és Iaşi között közlekedő 1540-es, illetve a Csíkszereda-Mărăşesti között járó, 5208-as számú vonatról van szó. A román állami vasúttársaság (CFR) csapatai a helyszínen dolgoznak az akadály elhárításán.

Mint korábban írtuk, az erős szél fenyőfát döntött az elektromos huzalokra, emiatt megszakadt az áramszolgáltatás Sikaszón és Libánban.

Nincs szerződés az összes út karbantartására

Hargita megyében az a legnagyobb gond, hogy téli útkarbantartásokról szóló szerződések csak november 10-e után lépnek életbe, és azokon a szakaszokon, amelyekre még nincs szerződés, csak a nyári karbantartással megbízott cégekkel tudnak beavatkozni, amire törvényes keretet kell találni.

A Hargita Megye Tanácsánál tartott vasárnapi tanácskozáson az a döntés született, hogy problémák esetén a polgármesteri hivataloktól, a környéken lévő cégektől kérnek segítséget, emellett a megyei tanács téli beavatkozásra felkészített traktora mindenképp készenlétben lesz – számolt be Borboly Csaba tanácselnök.

A következő tanácsülésen dönteni szeretnének arról is, hogy térségenként szerződést kössenek egy-egy önkéntes tűzoltó csapattal, hogy probléma esetén ők is mozgosíthatóak legyenek. Nemsokára külön Facebook-oldalt is létrehoznak az utak karbantartására vonatkozóan, ahová várják majd az észrevételeket.

FRISSÍTÉS1: A kedvezőtlen időjárás miatt továbbra sem lehet közlekedni a 12C jelzésű országúton Gyergyószentmiklós és Gyilkostó település, illetve a 13B jelzésű országúton, Parajd és Gyergyóalfalu között - derül ki a rendőrség hétfő reggeli összesítéséből.

FRISSÍTÉS2: A kedvezőtlen időjárás miatt lezárták hétfő reggel a DN 67C jelzésű országutat (Transzalpina) Rânca és Obârşia Lotrului között, és a DN7C országutat (Transzfogaras) Piscu Negru - Bâlea-vízesés között (ezt eredetileg november 1-jén tervezték lezárni) – tájékoztatott hétfőn a rendőrség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?