Felmérés: így vélekedik a román társadalom a melegházasságról

A román társadalom túlnyomó többsége elutasítja mind az azonos neműek házasságát, mind az élettársi szerződések legalizálását - közölte csütörtökön a Koalíció a családért elnevezésű ernyőszervezet egy általa rendelt közvélemény-kutatás eredményeit ismertetve.

A CURS közvélemény-kutató intézet október első felében végzett felmérése szerint a megkérdezettek 91 százaléka értett egyet azzal a meghatározással, miszerint "a házasság egy férfi és egy nő hagyományos életközössége, amelynek célja a gyermekek nemzése, gondozása és nevelése", és alig 6 százalékuk utasította el ezt a definíciót.

A közvélemény-kutatás kimutatta: a megkérdezettek 83 százaléka ellenezi, hogy az azonos neműek házasságot köthessenek, 87 százalékuk pedig nem tartja elfogadhatónak, hogy az azonos nemű párok számára engedélyezzék gyerekeket örökbe fogadását. Hasonló arányban értettek egyet azzal az állítással is, miszerint "a keresztény tanok terjesztése a társadalomban Románia történelmi alapértékeinek tiszteletben tartását jelenti".

A válaszadók 82 százaléka szerint az egyház pozitív szerepet játszik a gyermekek nevelésében, és 83 százalékuk véli úgy, hogy nincs szükség szexuális nevelésre az iskolában. A megkérdezettek 65 százaléka ellenzi azt, hogy Romániában is bevezessék az élettársi kapcsolatok hivatalos bejegyzését. A kérdés felvetésénél azonban nem pontosították, hogy az élettársi szerződés lehetősége az azonos nemű párokra is kiterjedne-e - mutatott rá az ernyőszervezet.

A több mint ezer felnőtt résztvevő bevonásával készült felmérés a CURS szerint háromszázalékos hibahatárral tükrözi a romániai választók álláspontjának megoszlását a család meghatározásával és az azonos nemű párok jogaival kapcsolatos kérdésekben.

A főleg keresztény családszervezeteket tömörítő Koalíció a családért nevű ernyőszervezet tavaly hárommillió aláírást gyűjtött össze a melegházasság későbbi legalizálásának ellehetetlenítését célzó, alkotmánymódosító polgári kezdeményezéséhez, amelyet azóta a képviselőház is elfogadott. A szenátusi megerősítésre váró tervezet "egy férfi és egy nő" házasságaként határozná meg a családot a jelenlegi alaptörvényben szereplő "házastársak" kifejezés helyett.

Kapcsolódók

Kimaradt?