Akcióba lendültek: segítséget nyújt a pataréti közösségeknek a városháza

Azonnali és hosszútávú segítséget nyújt a kolozsvári városháza a pataréti közösségek számára - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Oláh Emese alpolgármester. Az elöljáró elmondta, akciócsoportot hoznak létre, amely hosszú távon is megoldást kínál annak az 1500 embernek a helyzetére, akik évtizedek óta a szeméttelep mellett élnek. Az Inkluzív Kolozsvár Egyesületnek olyan alapító tagjai vannak az önkormányzatok kívül, mint a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, a Kolozsvári Metropoliszövezet Közösségközi Fejlesztési Egyesület. Az Inkluzív Kolozsvár Egyesület elsősorban uniós pénzekkel orvosolná a patarétiek helyzetét.

Az alpolgármester bejelentette, szükséglakásokat ajánlanak fel annak a 36 személynek, akinek az improvizált háza leégett a hét végén a Pataréthez tartozó Cantonului utcában. A 36 személyből 16 kiskorú. Oláh Emese emlékeztetett, a tűvészt a tűzoltók jelentése szerint egy improvizált tűzhely okozta. A készenléti felügyelőség jelentése szerint a lakások nagyon rossz minőségű anyagokból készültek, illetve közös volt a tartófaluk, ezért szinte pillanatok alatt leégett mind a tíz ház.

A károsultak számára a polgármesteri hivatal azonnali, ám átmeneti fedelet ajánlott az önkormányzathoz tartozó szociális igazgatóság két központjában, ám az érintettek visszautasították a lehetőséget és maradtak Pataréten. Arra a kérdésre, hogy milyen indokkal, Oláh Emese alpolgármester elmondta, biztonságosabban érezték magukat rokonaiknál, barátaiknál. „Azt mondták, ők nem családnélküliek, nem elhagyatottak és nem hajléktalanok” - mondta az elöljáró. Hozzátette, azonnali szálláslehetőséget egy egyesület is kínált a károsultak számára. Az egyesület a frissen szabadult elítélteknek nyújt ideiglenesen szállást, ingatlanuk akkor üresen állt. „Nem értettem, hogy ez utóbbi lehetőséggel miért nem éltek, de valószínűleg kényelmesebben érezték magukat barátok, családok közelében” - mondta Oláh Emese. Hozzátette, a tűz kitörésekor egy család azonnal eltűnt a helyszínről, nagyon nehezen tudtak velük kapcsolatba kerülni, kiderült, a család egyik tagjának nincs semmilyen irata. „Valószínűleg, hogy menekültek attól a helyzettől, hogy nyilvántartásba vegyék a családtagot. De ez nem általános, egyetlen egy család esetében merült fel ez a kérdés. De határozottak az volt az érzése a kollégáimnak, hogy valamit titkolnak” - mondta az alpolgármester.

Élelmiszer, szükséglakás, akciócsoport

A törvényes lehetőséggel élve a tűzvész után a városháza élelmiszereket juttatott és juttat egy hétig a károsultaknak. Hétfőtől megkezdték a személyazonossági igazolványok újra kiadását, mivel az iratok a tűzvészben megsemmisültek. A kolozsvári önkormányzat mindig kártérítést folyósít a tűzvész károsultjainak, így a Cantonului utcában fedél nélkül maradtak is támogatásban részesülhetnek. A városháza hét kártérítési kérést kapott, a támogatást a tűzoltóság jelentése és az igazgatóság esetelemzése alapján ítélik meg.

„Csütörtökön szeretnék a tanács elé vinni azt a tervezetet, amely alapján szükséglakásokat biztosítanánk. Mintegy öt szükséglakás áll rendelkezésre, és ezeket tudnák az érintett családoknak felajánlani. A szükséglakások csak átmenetileg foglalhatók el, kis, mintegy 10-15 négyzetméteres lakásokról van szó, hosszú távon tehát nem tudja biztosítani a károsultak lakhatását” - mondta az elöljáró.

Oláh Emese alpolgármester hangsúlyozta, hogy segíteni lehessen a pataréti közösségeken, egy hosszú távú stratégiára van szükség, ennek kidolgozására hoztak létre egy akciócsoportot. Az akciócsoportot, amelynek Inkluzív Kolozsvár Egyesület a neve, egy hónappal ezelőtt hozták létre. Az alapító tagok között szerepel Kolozsvár önkormányzata, a szociális és egészségügyi igazgatóság, a Kolozsvár Metropoliszövezet Közösségközi Fejlesztési Egyesület, a Babes-Bolyai Tudományegyetem, illetve több, tapasztalattal rendelkező egyesület. Ilyen például a Caritas, a fiatal romániai romák polgári uniója, AltArt Alapítvány, a Coastei utcai romák egyesülete. A törvény értelmében ahhoz, hogy ez az akciócsoport projektmenedzsmenttel is tudjon foglalkozni, be kellett csatornázni egy magánszférában kereskedelmi tevékenységet folytató alapítványt is. 

Az akciócsoport térképezi fel azokat az uniós pályázatokat, amelyekkel a decemberig kidolgozott stratégiát gyakorlatba lehet ültetni.

Oláh Emese alpolgármester elmondta, a patarétiek integrálásával foglalkozó Pata-Cluj projekt tapasztalatait is be szeretnék építeni a stratégiába, de az Inkluzív Kolozsvár Egyesület párhuzamosan futó akciótervet szeretne. „Szeretnénk, ha az akciócsoport ráerősítene a maga eszközeivel a PataCluj politikájára” - mondta. A cél az, hogy Patarét hosszú távon felszámolódjon.

A szervezetet még nem jegyezték be. Az indulási tőkét az önkormányzat vállalta, a szervezet székhelyének a szociális igazgatóság ad helyet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?