Középiskolásoknak szervez elitképzést a Sapientia Tudományegyetem és a Mathias Corvinus Collegium

Erdélyi középiskolások elitképzésében való együttműködésről írt alá megállapodást a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) kolozsvári kara és a budapesti Mathias Corvinus Collegium (MCC). 

Az együttműködési megállapodást csütörtökön az újságírók jelenlétében írta alá Tonk Márton, a Sapientia kolozsvári dékánja és Lánczi Péter, az MCC igazgatóhelyettese. A megállapodás értelmében a Sapientia befogadja, és tanárokkal is segíti azokat a hét végi képzéseket, amelyeket az MCC szervez erdélyi középiskolás diákok számára.Az MCC 2014 óta van jelen Erdélyben. Korábban a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban zajlottak a hét végi képzéseket, de mára több mint 350 diák kapcsolódott be a programjaikba, ezért úgy döntöttek, hogy Székelyudvarhely mellett Kolozsváron is tartanak képzéseket. Utóbbiaknak nyújt helyszínt a magyar állam támogatásával működő egyetem kolozsvári kara.

Az középiskolás diákok felvételi vizsgával kerülhetnek be az elitképzésbe, melynek keretében egyebek között magyar és egyetemes történelmet, közgazdaságtant, jogot, pszichológiát tanulhatnak, de az angol és magyar íráskészségüket is fejleszthetik. A felvételt nyert diákok nyolc héten át a rendelkezésükre bocsátott videókból és olvasmányokból készülnek, de havonta egy hét végét Székelyudvarhelyen, illetve Kolozsváron töltenek, ahol előadásokat hallgatnak.

Tonk Márton dékán elmondta, arra fogja biztatni a Sapientia hallgatóit, hogy maguk is vegyenek részt azokon az előadásokon, amelyeket a középiskolásoknak tartanak az egyetemen. Hozzátette: az együttműködésben jól egymásra talált a két intézmény, hiszen mindkettőnek célja a tehetséggondozás, a jövő közép- és felsővezetői rétegének a képzése.

Kapcsolódók

Kimaradt?