Eljárás indult, amiért turisztikai illetéket kérnek a kovásznai szívkórház betegeitől

A kovásznai szívkórházba beutaltaktól elkért turisztikai illeték miatt indított eljárást a háromszéki fogyasztóvédelmi hivatal. Mircea Diacon fogyasztóvédelmi főfelügyelő-helyettes  a Nép Ügyvédjéhez fordult, mert meglátásuk szerint a kovásznai szívkórházban megalapozatlanul róják ki az éjszakánként 1 lejes turisztikai illetéket.

A fogyasztóvédőknél egy szívkórházba beutalt férfi tett panaszt, sérelmezve, hogy ki kellett fizetnie a turisztikai illetéket. A háromszéki fogyasztóvédő megalapozottnak tartja a panaszt, szerinte a szívkórház egészségügyi intézmény, nem turisztikai szálláshely.

A fogyasztóvédelem Kovászna város önkormányzatát, a prefektúrát, és a Nép Ügyvédjét is tájékoztatta, hogy szerintük törvénytelen a turisztikai illetéket szabályozó, hét évvel ezelőtt elfogadott tanácshatározat. A prefektúra válaszában kifejtette: szerintük a határozat törvényes. A kovásznai városvezetés szerint, az elmúlt években már több panaszt iktattak az illeték miatt, ám a hatóságok minden esetben nekik adtak igazat, és megerősítették, hogy a határozat törvényes.

Vasilica Enea a háromszéki fürdőváros önkormányzatának jegyzője szerint a turisztikai illeték a fürdővárosban való tartózkodásra vonatkozik. A vendégek a használják az ott lévő természeti adottságokat, kezelőközpontokat, borvizeket, mofettákat, az ionizált levegőt. A személyenként egy éjszakára számolt 1 lejes illetéket Kovászna város népszerűsítésére, az infrastruktúra kiépítésére, karbantartására, társadalmi- kulturális rendezvények szervezésére fordítják.      

Kapcsolódók

Kimaradt?