Szakminiszter: a fogarasi medvét a procedúráknak megfelelően kilövik

Azt a medvét, amely hétfő reggel megtámadott Fogarason egy 39 éves férfit és egy 14 éves lányt, a procedúráknak megfelelően kilövik - jelentette be kedden Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter. 

"Kedden reggel megkaptuk a dokumentációt és az államtitkár talán már alá is írta az emberek életét veszélyeztető medve kilövési engedélyét. Két procedúra létezik. Az egyik ez, amikor emberi élet kerül veszélybe, és akkor kilövik a medvét, a másik az, amikor a háztartásban tesz kárt, akkor befogják és elköltöztetik" - magyarázta a miniszter. 

Gavrilescu kifejtette: összesen 94 nagyragadozó esetében fordultak a minisztériumhoz. "94 kérés érkezett, azok közül 22-re megadtuk az engedélyt, a többi nem tartotta be az előírt procedúrát, a nagy részüket elköltöztetik" - mondta a miniszter. 

Hétfőn reggel két fogarasi személyre, egy 39 éves férfire és egy 14 éves lányra támadt egy medve, mindketten megsebesültek - tájékoztatott Ciprian Sfreja, a Brassó megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) szóvivője. "Az incidensre reggel 7 óra 35 perckor került sor, a város egyik utcájában, egy tömbház mellett. A férfin horzsolások vannak, a lányt bal csípőjén megharapta a medve. A férfi saját lábán ment a kórházba, a lányt egy mentőautó szállította be" - nyilatkozta Sfreja. 

A múlt héten a fogarasi erdészet képviselői kilövési engedélyt kértek egy medvére, amelyet többször láttak a házak környékén. 

A környezetvédelmi ügynökségen további öt, Brassó és Fogaras környékén garázdálkodó medvére kértek kilövési engedélyt. A Brassó megyei állatvédő egyesületek képviselői ezzel szemben azt kérték a környezetvédelmi minisztériumtól, hogy ne adjon kilövési engedélyt, hanem találjanak más módszert arra, hogy az állatok ne jöjjenek le az erdőből a településekre élelemért. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?