Az '56-os forradalom hőseire emlékeztek Kolozsváron

Az '56-ban visszaszerzett nemzeti méltóságra építve ma könnyebben mondhatjuk az elnyomásra, hogy „elég” – hangzott el az 1956-os forradalom 61. évfordulóján, Kolozsváron.

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete és a Kolozsvár Társaság által szervezett eseményen a sétatéri '56-os emlékműnél gyűltek össze a megemlékezők. Az ünnepi beszédek előtt a történelmi egyházat mondtak áldást.

Ünnepi beszédében az 1956-os forradalom hírének mámoros hatásáról számolt be Buchwald Péter. A Kolozsvár Társaság elnöke visszaemlékezett: amikor az akkori egyetemistákhoz eljutott a rádión keresztül a hír, hogy Magyarországon forradalom tört ki, hittek abban, hogy változás lesz. A forradalom bukása kijózanította őt, de 1989-ben újra reménykedett, mindhiába: ha ugyan az akkori diktatúrától meg is szabadultunk, mára a nemzetállamokban szélsőséges nacionalista és vallási fanatizmus által tüzelt gyűlöletspirál uralkodik, ami különösen aggasztó – hangzott el.

Sokan győzelmes vereségnek nevezik '56-ot, mert bár a szovjet csapatok vérbe fojtották, az akkoriak hozzájárultak a kelet-európai diktatúrák bukásához – fogalmazott Csoma Botond. Erdélyben a magát kommunistának nevező hatalom kihasználta az alkalmat és az irredenta törekvésekre hivatkozva sok magyar vezetőt távolítottak el a közéletből, emlékeztetett a parlamenti képviselő, aki szerint az akkori eseményekből ma megtanulhatjuk, hogyan kell helytállni.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere arra emlékeztetett, az '56-os forradalmárok hőstettet követtek el, mert kimondták azt a szót, hogy „elég”. Egy nép méltóságáért léptek fel, és ha a szabadságot nem is szerezték meg, a nemzet méltóságát visszakaptuk. Erre a méltóságra építve a mai elnyomásra is könnyebben mondhatjuk, hogy „elég” – fogalmazott Oláh Emese.

Portálunk munkatársa tavaly, az ötvenhatos forradalom hatvanadik évfordulóján az események erdélyi vonatkozásaira megemlékező interjúsorozatot készített erdélyi ötvenhatosokkal. Víg Emese a gyergyószárhegyi Szilágyi Árpáddal, a sepsiszentgyörgyi Bordás Attilával, a bibarcfalvi Józsa Árpáddal és a brassói Lay Imrével beszélgetett el.

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke arról beszélt, azon szokott tűnődni, hogy ha minden emberben megvan a szabad lélek, ha az ember szabadságra vágyik, akkor miért emelünk korlátokat és építünk falakat? Ezekkel ugyanis saját magunkat akadályozzuk, kishitűségből – míg az '56-osokat az mozgatta, hogy bíztak egy jobb világban.Az ünnepségsorozat részeként 16:30-tól felekezetközi ünnepi istentisztelet és megemlékezés zajlik a Kolozsvár-Belvárosi unitárius templomban, 18 órától In memoriam 1956 címmel gálaest az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából a Kolozsvári Magyar Operában. Ugyanebben az időpontban #BARIKÁD az ’56-os szabadságharc romantikája címmel audio-vizuális slam produkciót szerveznek a Báthory István Elméleti Líceum dísztermében, 19:56-kor pedig fáklyás menet vonul a Mátyás király szülőháza előtti térre.

Kapcsolódók

Kimaradt?