FRISSÍTVE - Ennyien hagyták el egy nap alatt a börtönt a tövénymódosítás nyomán

FRISSÍTVE: Csütörtök éjfélig 529 személy szabadult a börtönből a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján, amelynek értelmében minden elítéltnek harmincnaponként hat nappal rövidítik le a büntetését, ha nem megfelelő körülmények között tartották fogva.

További 3 349 fogvatartott lett jogosult arra, hogy a jogszabály alapján kérje feltételes szabadlábra helyezését - közölte pénteken Tudorel Toader igazságügyi miniszter. Hozzátette, maga is meglepődött a szabadon engedett foglyok számán.

„Nem hittem volna, hogy ekkora hatása lesz a törvénynek” - jelentette ki a miniszter egy pénteki konferencián, hozzátéve, hogy az adatok az Országos Börtönigazgatóság (ANP) igazgatójától, Marian Dobricától származnak.

FRISSÍTÉS: Az Országos Börtönigazgatóság a szabadon engedett elítéltek fegyintézetekre bontott számát is közölte. Ezek szerint a csíkszeredai börtönből 7 rabot engedtek ki, és tobábbi 21-nek a szabadlábra helyezése várható. További erdélyi adatok: Nagyenyed 30 (45), Marosvásárhely 5 (50), Feketehalom 4 (110), Szamosújvár 8 (55).

Toader elmondta, a törvény alapján további 3 349 fogvatartott  jogosult arra, hogy kérje feltételes szabadlábra helyezését. „Ez azt jelenti, hogy a börtönbizottságoknak rövidesen nagyon sok dolguk lesz, mert nem tudom elképzelni, hogy lenne olyan fogvatartott, aki jogosult erre, és nem él a jogával, a törvényadta lehetőséggel” – jelentette ki.

A júniusban hatályba lépett törvénymódosítás szerint minden elítéltnek harmincnaponként hat nappal rövidítik le a büntetését, ha olyan közös cellában raboskodik, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra. Azoknak is lerövidítik a büntetését, akiket megfosztottak a természetes fénytől, a szabad levegőtől, a minimális higiéniai feltételektől, a WC-használat intimitásától, vagy akiket penészes, beázott, levegőtlen cellákban, rovarok és rágcsálók társaságában tartottak fogva.

A "szabadnapok" kiszámításánál az utóbbi öt évet számolják bele, mivel az Európai Emberjogi Bíróság 2012-ben hozta meg első, úgynevezett "pilótaítéletét" (az azonos témájú ügyeket egységesítő modellértékű döntését) Románia ellen a börtönökben uralkodó embertelen körülmények miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?