Elbocsátásokkal oldaná meg a sztrájkot a váradi polgármester

Azt ugyan továbbra sem tudni, hogy csütörtökön elindulnak-e a Nagyváradi Közszállítási Vállalat (OTL) járművei, de Ilie Bolojan nagyváradi polgármester elbocsátásokkal orvosolná a helyzetet.

Illegálisnak tartja a közszállításiak sztrájkját, mivel arról nem értesítették a vállalat vezetőségét, és nem biztosítják a sztrájk idejére is előírt 30 százalékos szolgáltatást, mondta bevezetőjében a váradi polgármester. Ilie Bolojan szerint az akció „abnormális és felelőtlen” ami nem segíti a várost, sőt, Borsot és Váradszentmártont sem, ahová szintén az OTL biztosítja a buszjáratokat.

A polgármester kedden reggel, szerdán délután is megjelent a vállalatnál, hogy kérje az embereket: vegyék fel a munkát, a bértárgyalásokat enélkül az akció nélkül is lefolytathatják – mutat rá a polgármesteri hivatal közleménye. „Nem sikerült sajnos párbeszéddel meggyőzni az alkalmazottakat, azzal együtt, hogy egy részük el akarta kezdeni a munkát, mert egy csoport erővel megakadályozta, hogy az autóbuszok és a villamosok kihajtsanak, elbarikádozva a kijáratokat” – mondta a polgármester.

Az önkormányzat nem adhat nagyobb támogatást

A csütörtöki egyeztetések után  a polgármester elnézést kért mind a váradiaktól, mind a Váradra ingázóktól, akiknek komoly kellemetlenségeket okozott a munkabeszüntetés, és elmondta, hogy a társaságnak, amelynek a váradi helyi tanács az egyedüli részvényese, 42,7millió lej volt a forgalma, ennek körülbelül a felét az önkormányzati támogatás jelentette. Idén 21,8 millió lejt adott az önkormányzat az OTL-nek, ebből mintegy hatmillió lej diákok és egyetemisták félárú bérleteinek ártámogatása.

Mivel a város költségvetése évente 5-7 százalékkal nő, ennél többel nem növelhetik az OTL támogatását sem, mondta Ilie Bolojan, aki hozzátette: az önkormányzat alárendeltségébe tartozó vállalatok közül az OTL-nél a legnagyobbak a fizetések.

Az elbocsátások után fizetést emelne

Ahhoz, hogy a vállalat béralapját, ezáltal a fizetéseket a következő növeljék, elbocsátásokra van szükség, ez 20-30 ember kirúgását jelenti, emellett a járatok optimalizálásában gondolkodnak. Jövő héten az OTL műszaki részlegének konkrét javaslatokkal kell előállítani a járatok optimalizálásáról, úgy, hogy csúcsidőben megőrizzek a járatokat számát. Az intézkedésektől azt várják, hogy nő az OTL béralapja, magyarán a kirúgandók fizetését osztják el a maradók között.

A polgármester szerint, amennyiben az alkalmazottak felmondanak, a felmondást el kell fogadni, bárhányan is tegyék ezt. Az önkormányzat szerinte a felmondások után is biztosítani tudja az OTL „szükséghelyzeti” működtetését. A vállalat jövő hét végéig teszi meg ajánlatát az alkalmazottaknak, mondta Ilie Bolojan, aki szerint azt ma még nem tudni, milyen arányú lehet a béremelés.

FRSSÍTÉS: folytatódik a sztrájk

Nem ijesztette meg az OTL alkalmazottait Ilie Bolojan nagyváradi polgármester fellépése. Az ebihoreanul.ro beszámolója szerint az alkalmazottak elálltak a tömeges felmondástól, inkább megvárják, hogy kirúgják őket, mivel biztosak benne: nem lesz tömeges elbocsátás. Szerintük, ha kirúgnak 120 villamosvezetőt, nem lesz aki vezesse a járműveket, az egyetlen villamosvezető-képző ugyanis Temesváron van, és 9000 lejbe kerül egy ember kitanítása. A buszsofőrök elbocsátása is problémás, mivel legalább két hétbe telik az új sofőrök alkalmazása. A sztrájkolók elmondása szerint Ioan Mihaiu prefektus a szakszervezeti vezetőket kérte, győzzék meg kollégáikat, hogy folytassák a munkát, ám ők nem teszik ezt.

Viorel Mircea Pop, a vállalat vezetője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy csütörtökön ismét igazolatlanul hiányzónak nyilvánítják a dolgozókat, pénteken pedig – miután három igazolatlan hiányzás összegyűlt – megkezdik az elbocsátásokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?