Betegközpontú törvénymódosító javaslatot iktatott az RMDSZ

Módosítaná az RMDSZ az egészségügyi reform törvényét, a betegközpontú javaslatot hétfőn iktatta a szövetség.

„Mindenkinek, aki egészségbiztosítást befizeti, alapvető joga, hogy ingyenesen részesüljön bizonyos egészségügyi szolgáltatásokban. Mégis, nem minden szakorvos állíthat ki igazolást betegszabadságra, küldőpapírt ingyenes laborvizsgálatra, röntgenre, vagy írhat fel ingyenes és támogatott gyógyszereket. Legtöbbször vissza kell menni a családorvoshoz csak azért, hogy ő is felírja ugyanazt a gyógyszert, amit kezelésként a szakorvos már megállapított azok után, hogy már sort állt, és fizetett a konzultációért. Ennek a problémának az orvoslására dolgoztam ki törvénymódosító javaslatot” – nyilatkozta Vass Levente RMDSZ-es képviselő azt követően, hogy László Attila szenátorral közösen az egészségügyi reform törvényéhez jogszabály-módosító javaslatot nyújtottak be. 

A szövetség tervezete törvényszintre emelné azt, hogy minden végzős szakorvos betegszabadságot, orvosi küldőpapírt, illetve ingyenes és kompenzált receptet írhasson fel, és hogy a megyei egészségbiztosítási pénztár legyen köteles szerződést aláírni velük a szolgáltatások térítésére.

Vass Levente, a képviselőház egészségügyi bizottságának tikára elmondta: a jelenlegi törvény értelmében egy frissen szakvizsgázott orvos nem köteles arra, hogy szerződési viszonyban álljon a megyei egészségbiztosítási pénztárral ahhoz, hogy járóbeteg rendelőt nyisson. Sok esetben nincs is lehetősége arra, hogy szerződést kössön a pénztárral: a szerződéskötéseket követően szakvizsgázik, hónapokat kell várakoznia, vagy nem hagyják jóvá az ingyenes konzultációkra, ultrahangvizsgálat elvégzésére megkötendő szerződést közte és a biztosítóház között. "Ugyanakkor sajnálatos módon ezzel korlátozzák a kompenzációra jogosító küldőpapír, ingyenes és támogatott gyógyszerrecept, illetve a betegszabadság kiállításának a jogát is" - olvasható az RMDSZ hírlevelében. 

A közleményben emlékeztetnek, ezzel a páciensei elesnek még attól a lehetőségtől is, hogy az orvosi vizsgálat költségeinek kifizetése mellett ingyenes küldőpapírt kapjanak egy esetleges komputertomográfia elvégzésére. De attól is, hogy kompenzált recepthez jussanak, amelyek őket amúgy megilletnék. A Maros megyei képviselő kiemelte: „A szakorvos rendelkezik a legmegfelelőbb kompetenciával arra, hogy eldöntse, egy betegének laborvizsgálatra van szüksége vagy sem a diagnózis meghatározása érdekében, vagy éppen szüksége lenne egy másik szakvéleményezésére. Jelenleg a biztosítottnak újra a családorvosához kell fordulnia küldőpapírért, és hosszú sorokat kell kiállnia a szakrendelőkben is, ahol ezeket a vizsgálatokat felírhatják vagy végzik. Vagy fizethet azért a szolgáltatásért, ami egyébként ingyen járna neki”. Az RMDSZ-es képviselő hozzátette, a szövetség jogszabály-módosítása értelmében a megyei egészségbiztosítási pénztár a szakorvos kérésére köteles lenne mindenkivel szerződést kötni erre a három szolgáltatásra.  

Az RMDSZ szakpolitikusának véleménye szerint a törvénymódosító javaslat csökkentené az állami finanszírozozűású klinikák zsúfoltságát is, hiszen azokban sokszor igencsak nehéz időpontot kérni egy-egy szakorvoshoz. Ugyanakkor a családorvosok rendelőjében sem kellene hosszú sorokat kiállni, ha más szakorvos is kiírhatja az igazolást, a küldőpapírt vagy a receptet.

Vass Levente szerint azon túl, hogy a jelenlegi törvény korlátozza a páciensek jogait, a fiatal szakorvosok elvándorlását is eredményezi: „Mi azt szeretnénk, hogy a végzős orvosok itthon találjanak munkát, hiszen így is szakorvoshiány van. A hétfőm benyújtott törvénymódosító javaslat a fiatal orvosok itthon maradását is szolgálja”. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?