A volt tulajdonosokra emlékeztet a háromszéki prefektúrán elhelyezett emléktábla

Nagyméretű emléktáblát helyezett el a Kovászna megyei prefektúra épületére az ingatlan volt tulajdonosainak örököse. Szotyori Nagy Ádám kezdeményezésére a Sepsiszentgyörgy belvárosában lévő egykori családi ház, jelenleg prefektúra székházának otthont adó épület bejáratához a Fogolyán család három tagjának állítottak emléket: Fogolyán Kristóf kereskedőnek, Fogolyán Kristóf orvosnak és az ugyancsak orvos Fogolyán Miklósnak. Az emléktábla avatásán a kezdeményező Szotyori Nagy Áron kifejtette: felmenői a város meghatározó személyiségei voltak, Fogolyán Kristóf pedig letette a modern, intézményes  orvostudomány alapjait Háromszéken.

Az emléktábla avatáson Sebastian Cucu prefektus kifejtette: a Fogolyán ház építtetői büszkék lehetnének arra, hogy családi házukban ma egy közösséget szolgáló intézmény, a prefektúra működik. Az emléktábla avatás fővédnöke, Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke levélben üdvözölte az eseményt és rámutatott, hogy a Fogolyánok sem kívántak többet, mint mi ma: olyan Erdélyt, ahol nem veszélyforrásként, hanem értékként tekintenek ránk.

A Fogolyán család örökösei az elmúlt évtizedekben hosszú pereskedések révén kapták vissza a család egykori államosított ingatlanjainak egy részét. A prefektúrának otthont adó ingatlant nem sikerült visszaszerezniük, abban csak néhány szobát kaptak meg. Szotyori Nagy Áron egyik szobában Fogolyán emlékmúzeumot hozott létre. 

Kimaradt?