A rabok után katonák adományoztak a bajba került Hargita megyei gyermekeknek

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság alárendeltségébe tartozó intézmények lakóinak mindennapjai kerültek veszélybe azzal, hogy pénz nélkül maradtak az év hátra levő részére, a kormány őszi költségvetés-kiigazítása sem váltotta be a várt reményeket.

Ennek oka, hogy az igazgatóság alkalmazottainak béralapját 50 százalékkal megemelték ugyan, de a személyzeti költségekre szánt összegeket a korábbi béralap szerint számolták. A megyei rendszerben több mint 1100 gyermekért és közel 200 fogyatékkal élő felnőttért felel az intézmény, de a 10 ezret is meghaladja azoknak a száma, akinek különféle segítségeket nyújtanak.

Példás közösségi összefogással igyekeznek többen segíteni azokon a gyermekeken, akik a gyermekvédelmi igazgatóság alárendeltségébe tartozó intézményekben tanulnak és élnek. A székelyföldi megyében négy bentlakásos iskola működik hátrányos helyzetű gyermekek számára: Oklándon, Bélborban, Csíkszeredában, Várhegyen. Továbbá négy családi típusú elhelyező központ, kettő Csíkszeredában, egy Székelykeresztúron és egy Felsőboldogfalván. 

Halmozottan sérült gyermekek központja működik Székelykeresztúron és Maroshévízen, valamint egy sürgősségi elhelyező központ Csíkszeredában. A felsorolt intézmények mindegyike pénzhiánnyal néz szembe és még mindig kilátástalan a helyzetük, ezért minden segítséget örömmel fogadnak legyen az pénzadomány vagy ételcsomag.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a feketehalmi (Brassó megye) börtön lakói egy napi kenyéradagjukat az oklándi elhelyező központban nevelt gyermekeknek adományozták.

Legutóbb pedig a Hargita megye északi részében található intézményekhez érkezett gyors segítség a maroshévízi General Virgil Bădulescu 61-es Hegyivadász Dandár alakulat részéről. Liche Lucian, Stoian Alexandra, Cozma Hunor és Bocskai László a bélbori, a maroshévízi és a várhegyi gyermekeket ajándékozták meg élelmiszerrel, tisztálkodószerekkel, valamint 4000 lejjel.

A hegyivadászok a múlt héten vért is adományoztak, az ennek eredményeként kapott ételjegyeket szintén a nehéz helyzetbe került gyermekeknek juttatták. Érdekesség, hogy a zöldségek és gyümölcsök nagy részét, az almát, a krumplit, a hagymát, a káposztát és a sárgarépát a katonák a saját kertjükben termelték meg.

„Mindannyiunk gyermekei”

„Nem saját magunknak szeretnénk ezzel elismerést kivívni, hanem arra hívnánk fel a figyelmet, hogy bárki, bármilyen kevéssel segíthet. Gyermekekről van ebben az esetben szó, ők mindannyiunk gyermekei kell hogy legyenek. Nagyon örülnénk, ha a példánkból kiindulva mások is hasonlóan cselekednének. A megyében található összes intézményben elkel a segítség. Annyi vállalat van szerte a megyében, reméljük, ők is rászánják magukat az adományozásra” – számolt be nekünk a gyűjtési akcióról, illetve az indíttatásukról Liche Lucian.

Az összegyűjtött élelem körülbelül egy hétre lesz elegendő. Liche Lucian elmondása szerint a gyermekek nagy örömmel fogadták a mindenféle jóval érkező katonákat. Maroshévízen 27, Bélborban 29, míg Várhegyen 21 gyermek következő napjai lettek biztosabbak a katonának köszönhetően.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?