Felszámolták a veszettség gócokat, de az immunizálás folytatódik Háromszéken

Háromszéken sikerült felszámolni a veszettség gócpontokat, de a hatóságok folytatják a rókák, macskák és kutyák veszettség elleni oltását.

Az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság hamarosan újabb rókacsalikat szór szét repülőből, illetve helyeznek el a kotorékok közelében – tájékoztatott Sikó Barabási Sándor. A háromszéki főállatorvos szerint az oltáskampány hat éve zajlik és sikerült megfékezni a veszettség terjedését a vadon élő és háziállatok körében.

Kovászna megyében 2008-ban még 42 veszettség gócpont volt, két éve viszont ezeket sikerült felszámolni, idén egyetlen veszettség esetet sem jelentettek. Mivel a fertőző betegséget főként a rókák terjesztik, a hatóságok átfogó immunizálási kampányokat szerveztek, amelynek eredményeként a kilőtt és bevizsgált rókák 90 százaléka védett volt. Sikó Barabási Sándor szerint megelőzésképpen 2020-ig folytatják az oltáskampányt.

A következő időszakban repülőből szórnak ki oltóanyagot tartalmazó csalikat, illetve vadászok és állatorvosok a településeken, az országutak, tavak, folyók környékén a kotorékokhoz helyezik el a barnás színű, korong alakú csalikat. Az akcióról plakátokon tájékoztatják a falvak lakosságát, és felhívják a figyelmet, hogy nem szabad és nem érdemes hozzányúlni a csalihoz, mert az a kutyáknál és macskáknál nem biztosít védelmet a veszettség ellen.

A főállatorvos szerint Háromszéken a kutyák 95 százaléka, a macskák 25 százaléka van beoltva a betegség ellen. Az oltóanyag hatása egy évig tart, ezért azt minden esztendőben meg kell ismételni. A házi kedvencek számára a körzeti állatorvosi rendelőkben biztosítanak ingyenes oltóanyagot, viszont az orvos munkadíját, esetenként a kötelező az azonosító mikrochip az egészségügyi könyv és az elektronikus adatbázisba való bevezetés díját ki kell fizetni. Háromszéken az előző oltáskampány során 24 személyt bírságolták, összesen tízezer lejre, mert megtagadták a kutyájuk oltását és mikrochipezését.  

Kapcsolódók

Kimaradt?