Román újságírók székelyföldi tapasztalatszerző körúton járnak

A kisebbségek megismerését célzó tapasztalatgyűjtő tanulmányútra érkezett Székelyföldre tucatnyi román újságíró, akik a Sokszínűség és kulturális örökség a sajtó szemszögéből című rendezvényen vesznek részt az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala meghívására.

Kedden kezdődött Székelyföldön az a kisebbségek megismerését célzó tanulmánykörút, amelyet az Európai Unió Duna-stratégiája keretében valósít meg az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala. Céljuk, hogy többnyire román újságírók bevonásával megismertessék a Duna mentén élő kisebbségek hétköznapjait, illetve népszerűsítsék a térség kulturális örökségét, bemutassák a nyelvi sokszínűséget, és ezáltal elősegítsék a kultúrák közötti párbeszédet.

A 15 újságíróból álló küldöttség kedden indult Bukarestből és Brassó érintésével Háromszékre érkeztek. A Maszol Sepsiszentgyörgyön csatlakozott a székelyföldi tapasztalatgyűjtő tanulmányúton lévő csoporthoz.Román újságírók a Székely Nemzeti Múzeumban | A szerző felvétele

A háromszéki megyeszékhelyen meglátogatták a Székely Nemzeti Múzeumot, ahol helyi idegenvezető kíséretében megismerkedtek a Kós Károly által tervezett, több mint 140 éves intézménnyel, amely ma a magyar nyelvterület egyik jelentős közgyűjteménye és tudományos-művelődési intézménye, amelynek falai közt korszerű kiállítások és sokszínű kulturális élet zajlik.

A sepsiszentgyörgyi programban szerepelt még a XIII. században épült református vártemplom meglátogatása, a romák által lakott Őrkő negyed felkeresése, illetve a helyi magyar és roma közösségek képviselőivel való találkozó.

Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala által szervezett székelyföldi körúton részt vevő újságírók szerdán az olaszteleki Daniel kastélyt is megtekintik, majd Csíkszeredába és Gyergyószentmiklósra látogatnak. A körút csütörtökön Székelyudvarhelyen és környékén folytatódik, pénteken pedig Gyimesbe utaznak, majd szombaton vissza Bukarestbe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?