Erről maradtak le a FCSB magyargyűlölő szurkolói

Ezrek vettek részt hétvégén a Sepsiszentgyörgyön szervezett kürtőskalács-fesztiválon. Zsúfolásig megtelt a város főtere, hatalmas mennyiségű kürtöskalács készült és fogyott el, bár tucatnyi helyen árusították a hagyományos székely ünnepi süteményt, mindenhol sorba kellett álni érte.

A szervezők a régi korok vásári hangulatát idézték meg, elegáns úrhölgyekkel és fess úrfiakkal, a korabeli Nemere újságot felidéző lapot kínáló rikkancsokkal is találkoztak az érdeklődők, vásári hirdetőtáblák, vásári posta és utazó fotográfus, lovaskocsi elevenítette fel a békebeli idők vásári hangulatát.

Az Édes ízek – kürtőskalács fesztiválon hét Hargita és öt Kovászna megyei kürtőskalácssütő nevezett be a versenybe. Szombaton hagyományos, cukorborítású kürtőskalácsot kellett sütniük, a zsűri azt is figyelte, miként készül a kalács, majd vakkóstolás után döntöttek. Az év székelyföldi kürtőskalácsa címet a csíkszeredai Nagymama cég nyerte el.

A 18 éve működő vállalkozás egy titkos családi receptre alapozta a sikerét, ma már az ország minden nagyobb rendezvényén jelen vannak. Bors István a nyertes cég képviselője szerint ahhoz, hogy jó legyen a kürtőskalács, a titkos recept mellett szívvel és lélekkel kell azt készíteni. A Nagymama kft. az elkövetkezőkben használhatja reklámfelületein az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet, ugyanakkor forgalmazhatja termékét a Bertis üzletekben és nyert egy paletta (720 kilogramm) Gyermelyi lisztet.

Kreatívan újragondolták a kürtőskalácsot

Vasárnap a kürtőskalácssütő versenyben résztvevő a csapatoknak a hagyományos ízesítésű dorongos sütemény után innovatív, újragondolt és egyedi kürtős-költeményekkel szálltak versenybe a kreatív kürtőskalács címért. A zsűri a sepsiszentgyörgyi IndiVino csapatának a százéves mandulás kürtőskalácsát találta a legkreatívabbnak, de volt meggyes mákos és piros áfonyás, kürtős csapágy, csokival töltött kürtőskalács, fonott és mosolygós kürtőskalács, kürtős korona, libamájas kürtőskalács hamburger, diós kürtőskalács torta, mazsolás banános kürtős desszert, kovács kalács szénégető módra, kókuszos diós érdekesség, töltött kürtős kosárka és fonott kürtőskalács, valamint kürtős krémes is.

A szakemberek a rangsoroláskor a termék elkészítésének nehézségi fokát vették figyelembe, az innovációt, az ízek párosítását, a termék egyediségét és a tálalást. Bocskor István, a zsűri tagja szerint a mai kor elvárása, hogy a hagyományos mellett innovatívvá, még érdekesebbé tegyék a terméket, amely által eladhatóbbá válik. Ezek elkészítése nehéz, időigényes volt, de ettől lettek jók és különlegesek a készítmények. Csak jót tesz a szakmának, ha ezek a termékek kaphatóak lesznek a kereskedelemben is.

„A rendezvényből mindenki csak nyertesként tudott kijönni: nekünk, szakmabelieknek fontos, hogy tudjunk megméretkezni és az esemény lehetőséget adott erre, a versenyek színvonala megkövetelte, hogy a csapatok felkészüljenek, és minőségi munkát végezzenek, egymástól is tanulhattak, illetve a vásárlók is elégedetten térhettek haza a finom kürtőskalácsokkal. Azt gondolom, a legfontosabb, hogy mindez elindítson egy folyamatos építkezést, egymást erősítve legyünk még jobbak és a szakma fejlődjön.” – fogalmazott Bocskor István.

A több ezres látogatottságnak örvendő fesztiválon fellépett a Kézdivásárhelyi Tanulók Klubjának Fúvószenekara, illetve az Alma Együttes, valamint Ráduly Botond Manó és a Musicum zenekarának koncertje nyújtott szórakoztató pillanatokat Sepsiszentgyörgy főterén.

Nem kaptak kürtőskalácsot a FCSB szurkolói

A fesztiválon két óriáskürtőskalács is készült. A sepsiszentgyörgyi Diószegi Pékség a farkaslaki Kovács kalács céggel közösen sütötte meg a 11 méter hosszú kürtőskalácsot. A nemhivatalos rekord kísérlet sikerének népes közönség szurkolt, a 11 méter hosszú kürtősbotot először próbálták ki, a végeredmény viszont jól sikerült, jövőre szeretnének a hivatalos rekordot is felállítani. Egy másik kürtősrekordra is sor került, hiszen a sepsiszentgyörgyi Oltisz cég a legnagyobb átmérőjű kürtőskalács elkészítésére vállalkozott. A kürtősbotjuk hossza 2 méter 80 centiméter, átmerője egyik felén 80, másik felén 40 centiméter volt. Az óriás kürtőskalácsokat a fesztiválon résztvevő gyerekeknek osztották szét.

Mint arról beszámoltunk, a Diószegi pékség és a Sepsi OSK focicsapat tulajdonosa, Diószegi László múlt héten bejelentette, hogy a fesztiválon készült óriás kürtőskalácsot szétosztják Brassóban a FCSB szurkolói között, ezzel szerették volna megmutatni, hogy a sepsiszentgyörgyiek milyen vendégfogadó közösség. Diószegi László nemes gesztusát egyrészt a szentgyörgyi szurkolók sem támogatták teljes mértékben, a Facebook közösségi oldalon többen is ellenérzésüket fogalmazták meg, hogy miért kellene a háromszékiekkel szemben ellenséges szurkolótábort megvendégelni. A bukaresti szurkolók pedig azt üzenték, hogy csak akkor értékelik a gesztust, ha a házigazdák a mérkőzésen a hangosbemondón mellőzik a magyar nyelv használatát és a Sepsi OSK szurkolói nem éneklik el a székely himnuszt.

Végül az óriáskürtőskalács szétosztását az élelmiszerbiztonsági és tisztiorvosi hatóságok által kért engedélyek hiúsították meg. A Sepsi OSK szóvivője a vasárnapi mérkőzést megelőzően közölte, hogy az érvényben levő szabályozás miatt köszönhetően nem lehetséges az óriáskürtőskalács szétosztása a FCSB szurkolói körében. Az illetékes hatóságok képviselői jelezték, hogy egy ilyen akció megszervezéséhez többek között tisztiorvosi, élelmiszerbiztonsági engedélyekre, laborvizsgálatokra van szükség, amiket a szűk idő miatt nem tud a Sepsi OSK beszerezni. „Nagyon sajnáljuk, hogy elmarad, mindössze annyi volt a célunk, hogy megmutassuk, milyen vendégfogadó közösség vagyunk” – mondta Diószegi László, a klub főtámogatója.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?