Szigorúan szabályoznák a csíkszeredai központi piac működését

Ezentúl a rendőrségnek is közvetlen hozzáférése lesz a város térfigyelő kameráihoz, leépítésekkel ellensúlyoznák a megnövekedett közalkalmazotti bérek terhét, valamint a központi piac átszervezését is fontolgatják – többek között ezekről volt szó Csíkszereda önkormányzatának péntek déli soros havi ülésén.

A városvezetés nemrég egyeztetett a rendőr-felügyelőséggel, hogy a megelőzés, és a bűncselekmények felgöngyölítésének céljából, az önkormányzat által felszereltetett utcai térfigyelő kamerákhoz közvetlen hozzáférése legyen a rendőrségnek. Csíkszeredában mintegy 30 térfigyelő kamera található, amelyeket ezentúl valós időben figyelhet a rendőrség. Mostanig ugyanis, ha valamilyen bűncselekmény történt, akkor a hatóságok csak utólag kérhették ki a várostól a felvételeket, hogy bizonyítékként használják fel azokat.

Túl sok pénz megy el a kulturális intézményekre

Ráduly Róbert Kálmán polgármester a tanácsülés elején felmerült kérdésre, miszerint adócsökkentés bevezetése lenne megfontolandó, azt válaszolta, hogy az erős bérinfláció miatt ez nem lehetséges.

„Ez a legkésőbbi pillanat, amikor megoldást kell keresnünk arra, hogy a kormány által – nem tudjuk, hogy jó vagy rossz szándékkal – bevezetett közalkalmazotti bérek emelésével járó többletköltségek miatt hogyan gazdálkodunk. A városhoz tartozó kulturális intézmények működési átszervezésére január elseje előtt meg kell születniük a végleges javaslatoknak” – mondta a közgyűlésen a polgármester.

A város ügykezelésébe tartozó kulturális alintézmények a Csíki Székely Múzeum, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Csíki Játékszín, a Csíkszereda Kiadóhivatal. A polgármester a Maszol kérdésére válaszolva elmondta, hogy az ott dolgozók fizetése nem csökkenhet, azonban meg kell fontolniuk, hogy csökkentsék a személyzet számát, illetve a munkájuk végzésével járó költségeket. Példának hozta fel, hogy a színháznak mintegy 3,9 millió lej a költségvetése, ami szerinte túl sok. Ugyanakkor az ott dolgozók 50-es létszáma is csökkenthető lenne.

A központi piac a mostohagyerek

Csíkszerdában a központi piaccal kapcsolatosan sok lakossági panasz érkezik: túl szűkös, állítólag mesterségesen tartják magasan az árakat, a déli megyékből érkezők elnyomják a helyi és környékbeli termelőket, a legjobb asztalokért nagy harc folyik stb. A városvezetés tervei között szerepel a Szabadság tér tízemeletes tömbházai által közrezárt területről elköltöztetni a piacot, azonban annak kivitelezése feltehetően még évekig várat magára.

Addig is a mostani piac adta lehetőségekből kiindulva szeretnének javítani a helyzeten. Szőke Domokos alpolgármester elmondta, hogy 13 évvel ezelőtt, amikor a mostani városvezetés kezdett foglalkozni a piaccal, az még veszteséges volt, mára azonban nyereséges, mivel az asztalokat azoknak adják ki, akik a legnagyobb bérleti árat kínálják értük.

Ráduly Róbert Kálmán hozzátette, hogy a kétezres évek elején az akkori piacgondnok 200 ezer új lejjel károsította meg a várost úgy, hogy az asztalok után fizetett díj nagy részét zsebre tette. A polgármester nehezményezte,hogy ezt azóta sem kérték a gondnokon számon.

„Nem tudjuk, hogy meddig fog a mostani helyén működni a piac, de nekem több javaslatom is van arra, hogy szabályozzuk a működését, és az állítólagos piaci maffiát visszaszorítsuk: nyitvatartási programot kell bevezetni, egyetlen bejáratot kell hagyni a piacnak – lehetőleg nem a Kossuth utcáról –, el kell keríteni, sorompót kell állítani, és csak azokat beengedni autóval, akik árut hoznak, és csak annyi időre, amíg lerakodnak. Így lehetne megszűntetni azt is, hogy az árusok nyaranta az asztalokon aludjanak a gyümölcsök és zöldségek tetején” – fogalmazott a polgármester.

A rövid távú tervek között szerepel továbbá a piac újraaszfaltozása, de mint mondta, a legfontosabb előrelépés a működési szabályok szigorúbb keretbe való szorítása lenne.

  

Kimaradt?