Törvénymódosítással érnék el, hogy könnyebben lehessen lovakat szállítani a közutakon

A hatályos jogszabályok megszorításokkal és túl sok bürokráciával engedélyezik a lovak közutakon történő szállítását, így módosítana a törvényeken Bende Sándor, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője.

 "A törvény megszorításokkal és sok papírmunkával engedélyezi a lovak szállítását azokban az esetekben is, amikor ezeket nem kereskedelemi céllal utaztatják. Számos lovas egyesület vagy hipoterápiával foglalkozó szervezet nehézségekbe ütközik akkor, amikor lovaikat versenyekre, kiállításokra vagy gyógyászati célból szállítják. Ezen a héten törvényjavaslatot dolgoztunk ki a jelenleg érvényben levő jogszabályhoz, annak érdekében, hogy mentesítsük a túlzott bürokráciától ezen szervezetek, egyesületek tevékenységeit” – mutatott rá Bende Sándor.

A képviselőház iparügyekért felelős bizottságának alelnöke kifejtette, hogy a lovak utaztatása számos szállítási engedélyhez kötött jelen pillanatban. Elképzelése szerint a lovak utaztatása kivételt kéne képezzen. „Minden olyan szállítmány, amely meghaladja a 3,5 tonnát, és nem szerepel a törvényben foglalt kivételek között, a szállítási engedélyek beszerzése mellett a gépjármű tulajdonosa és annak vezetője számos technikai előírásnak  kell, hogy megfeleljen, és időszakos képesítések elvégzésére is kötelesek” – mondta az RMDSZ parlamenti képviselője. Hozzátette, hogy Romániában egyre több lovasterápiával foglalkozó egyesület szembesül ezzel a problémával, holott ezek az egyesületek gyógyászati céllal szállítják állataikat.

Kapcsolódók

Kimaradt?