Maros megyében is beindult a Minority SafePack aláírásgyűjtése

„Maros megye és Marosvásárhely nagyon jó példa, miért van szükség arra, hogy az Európai Unió foglalkozzon az őshonos kisebbségek védelmével és az őket ért jogsértések orvoslásával” – mondta el csütörtökön délben Marosvásárhelyen Péter Ferenc, az RMDSZ Maros Megyei Területi Szervezetének elnöke.

A Vincze Loránt FUEN-elnökkel közösen, a megyei RMDSZ székházában tartott sajtótájékoztatón Péter Ferenc a marosvásárhelyi katolikus iskola, a kétnyelvű táblák, a községháza feliratok vagy a székely zászló használata miatt kivizsgált önkormányzatok eseteit említve történelmi lehetőségnek nevezte a Minority SafePack kezdeményezést, amely uniós védelmet biztosíthatna jogainknak.
 
„Az erdélyi magyaroknak végre lehetőségük van egy olyan ügyben kérni Európa segítségét, amely szívügyük: a kisebbségi jogok védelme. A Maros megyében élők nagyon pontosan tudják, milyen az, amikor az állam nem nyitott a kisebbségek problémáira, és inkább packázik velük. A székelyföldiek, erdélyiek értik, miért fontos az, amit a Minority SafePackben kérünk: hogy kezeljenek bennünket egyenlőként, és az Európai Unió garantálja az őshonos kisebbségek jogait, hogy egy tagállam se vehesse el azokat egyik napról a másikra” – fogalmazott Vincze Loránt a sajtótájékoztatón.

A magyarság hangosan hallatja szavát ebben a kérdésben: a Kárpát-medencében kisebbségben élő magyar közösségek bekapcsolódtak és élén járnak az aláírásgyűjtésnek, és az anyaország is eltökélt, hogy a külhoni magyarság iránti szolidaritásból nagyszámú aláírással támogassa célkitűzésünket – számolt be a FUEN elnöke.

A román külügy minden adandó alkalommal jelzi, hogy ellenzi a kezdeményezést, az Európai Bizottság ellen is pert indított az Európai Unió törvényszékén a polgári kezdeményezés bejegyzése miatt. Újdonság, hogy Szlovákia is belépett ebbe a perbe Románia oldalán – közölte Vincze Loránt, aki nem nevezte meglepőnek Szlovákia lépését, és rámutatott: ez a hozzáállás pontosan azt bizonyítja, hogy ezekben a tagállamokban nincs minden rendben a kisebbségi jogok terén. A FUEN elnöke hangsúlyozta: a kereset nincs kihatással az aláírásgyűjtés folyamatára, amely jogszerűen folytatódik.

Péter Ferenc beszámolt róla: több mint 25 ezer Maros megyei háztartást fognak felkeresni önkénteseik. Az Európai védelmet jogainknak! – Minority SafePack kezdeményezés támogatására több mint 40 ezer aláírást terveznek összegyűjteni a megyében, a munkába az RMDSZ 37 polgármestere, 53 alpolgármestere, közel 500 tanácsosa és több száz önkéntes kapcsolódik be.

Minden kerületben gyűjtik már az aláírásokat, ezzel párhuzamosan zajlanak a felkészítők is – számolt be a megyei RMDSZ-szervezet vezetője. Csütörtökön két ilyen felkészítőre is sor kerül: Vincze Loránt Nyárádszeredában és Gernyeszegen találkozik polgármesterekkel, alpolgármesterekkel, helyi tanácsosokkal és helyi RMDSZ választmányi tagokkal. Császár Károly szenátor Nyárádszeredában, míg Vass Levente és Csép Andrea képviselők Gernyeszegen vesznek részt a találkozókon. 

Az RMDSZ önkéntesei ajtóról ajtóra járva gyűjtik az aláírásokat Erdély-szerte, illetve az európai polgári kezdeményezés online is aláírható a www.jogaink.eu oldalon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?