Rendkívüli gesztust tesz Sepsiszentgyörgy a bukaresti szurkolóknak

Több mint 15 méter hosszú, rekord méretű kürtöskalácsot sütnek a hét végén Sepsiszentgyörgyön.

A hagyományos székely süteményt tervek szerint vasárnap szétosztják a Sepsi OSK focicsapattal megmérkőző bukaresti „Steaua”, azaz FCSB csapatát elkísérő bukaresti szurkolók között, jelentette be Diószegi László. A sepsiszentgyörgyi A ligás focicsapat tulajdonosa elmondta, hogy a hétvégén sorra kerülő kürtőskalács fesztiválon a Diószegi Pékség és a farkaslaki Kovács kalács cég szombaton próbálkozik meg a világrekord méretű kürtöskalács sütésével, amit több mint 15 méteresre terveznek. Ha az idei próbálkozásuk sikerül, jövő évben megismétlik, és megpróbálják hivatalosítani a Guiness  Rekordok Könyvével.

Diószegi László pékmester rámutatott, néhány évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a Sepsi OSK a Steaua ellen játszhat. Hétvégén izgalmas mérkőzés várható, és arra gondoltak, hogy a sepsiszentgyörgyiek vendégszeretetét jelezné, és szép gesztus lenne, ha a bukaresti csapat szurkolóit a mérkőzés alatt megkínálják a rekord kürtőskalácsal. Hozzátette, hogy a sepsiszentgyörgyi szurkolóknak azzal kedveznek, hogy bár nagynevű csapatot látnak vendégül, de a gyakorlattal ellentétben nem emelik a belépők árát.

Összemérik a tudásukat

A szeptember 29-e és október 1-je között sorra kerülő Édes ízek – kürtőskalács fesztiválra 13 olyan Háromszéki, Hargita és Maros megyei cég nevezett be, amelyek az ország nagy rendezvényein is jelen vannak süteményeikkel. Ez alkalommal viszont nemcsak árusítanak, hanem szombaton és vasárnap összemérik tudásukat.

Első nap klasszikus kürtőskalácsot kell sütniük, ebből választják ki az év székelyföldi kürtőskalácsát, második nap a kreativitásukat tesztelik, így a hagyományos székely ünnepi süteményt kell újragondolniuk. A fesztivál keretében óriáskenyereiről is híres Diószegi László a farkaslaki Kovács kalács céggel szövetkezik, az alapanyagot a Gyermelyi biztosítja. Tervek szerint húszan dolgoznak a rekord méretű kürtőskalácson. A sepsiszentgyörgyi pékmester szerint a legnagyobb kihívás az egyenletes sütéshez szükséges parázs biztosítása lesz.

A sepsiszentgyörgyi származású, Kanadában élő sommelier, Szabó Zoltán, a zsűri tagja elmondta, hogy vizuálisan is rendkívül érdekes sütemény a kürtőskalács, érdekes követni azt is, ahogyan elkészítik, ráadásul nagyon jól lehet borral párosítani, tehát érdemes így is ráirányítani a figyelmet. Szerinte a nemzetközi sajtó is előbb-utóbb felfigyel majd a kürtöskalácsra. A dorongos süteményt egyébként Torontóban is lehet kapni, mondta el a borszakértő, aki félédes, késői szüretű borokkal vagy jó minőségű pezsgővel ajánlaná a kürtőskalácsot. 

A háromnapos kürtöskalács fesztiválon lesznek gyerekfoglalkozások, de színpadra lépnek a térség néptáncegyüttesei, a térzenét a Rétyi Kováts András Fúvószenekar biztosítja, de a rendezvény keretében Sepsiszentgyörgyön koncertezik Takács Nikolas és zenekara, az Alma együttes illetve Ráduly Botond Manó és a Musicum együttes. A részletes program itt érhető el.  a www.kurtosfeszt.ro honlapon.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?