Energiaügyi miniszter: fel vagyunk készülve a télre

Toma Petcu energiaügyi miniszter azt nyilatkozta szombaton Gyulafehérváron, hogy az utóbbi időben először fordul elő, hogy a kormány a télre vonatkozó programot már szeptemberben jóváhagyja és hozzátette: a hatóságok felkészülve várják a hideg évszak beköszöntét. 

"A múlt héten ülést tartottunk azokkal, akik a téli ellátásért és szolgáltatásokért felelősek. Az utóbbi időben először, a kormány a jövő heti ülésén, azaz még szeptemberben jóváhagyja a télre vonatkozó programot" - mondta a miniszter. Petcu szerint, elkerülendő a múlt esztendőben történteket, a kormány nagyon pesszimista forgatókönyvre dolgozta ki a programot.

A tárcavezető szerint "volt némi izgalom" a gázraktározás tekintetében, de aztán "a gondok megoldódtak".

Amikor arról kérdezték, hogy fog-e drágulni a gáz, a miniszter azt mondta, hogy az Energiaágazatot Szabályozó Országos Hatóság (ANRE) 2021-ig leszabályozta a lakosságnak szállított gáz árát, és ebben "nincsenek jelentős emelések". Ami az elektromos energia árát illeti, Romániában jövőtől teljesen szabad lesz a piac, ezért az ANRE hatása legfentebb 2017 végégig érződhet. Toma Petcu szerint "egy rendkívül csekély" árnövekedésre lehet számítani. 

Kimaradt?