Liviu Pop: kiadók és bizonyos személyek húznak hasznot az oktatási rendszerből

Kiadók és emberek húztak és húznak hasznot az oktatási rendszerben betöltött pozíciójukból, hogy profitot halmozzanak fel - nyilatkozta pénteken Liviu Pop oktatási miniszter pénteken. 

"Sajnos egyeseknek nagyon jövedelmező üzlet lett tankönyveket és egyéb tanfelszereléseket forgalmazni, de a szülőknek és gyerekeknek nem az. Rengeteg könyv, füzetecske, könyvecske jelent meg, amelyeknek köze nincs a pedagógiához, csupán a kövér bevételekhez. A sajtó sokszor írt már a tankönyvmaffiáról és sajnos ez közel áll a valósághoz. Kiadók és emberek húztak és húznak hasznot az oktatási rendszerben betöltött pozíciójukból, hogy profitot halmozzanak fel. Ez erkölcstelen és szerintem törvénytelen is. Ismételten hallom a vádat, hogy monopóliumot szeretnék létrehozni a tankönyv kiadás terén. Ahogy most is szabad lenne a verseny és mindenkinek egyforma esélye lenne ezen a területen" - nyilatkozta Pop. 

A tanügyminiszter azt mondta, a tankönyvkiadásnál nem verseny van. "Nincs verseny, oligopólium van, összejátszás, ismertségi és befolyásos hálózat működik. Ahhoz, hogy a rosszat megsemmisítsd, gyökerestől ki kell vágni. Ezt a hálózatot csak úgy lehet leépíteni, ahogyan javasoltuk, felvállaljuk a tankönyvkiadást. Nem az ideális megoldás, de korrekt" - tette hozzá a miniszter. 

Az oktatási miniszter szerint annak ellenére, hogy Romániában évek óta megvásárolhatóak bizonyos alternatív tankönyvek, az oktatás minősége drasztikusan csökkent, az országos felmérőkön elért eredmények bizonyítják ezt. 

A tárcavezető azt mondta, hogy azok a személyek, akik kritizálják őt, nem ismerik ezt a posványt, amely ebben az üzletágban rejtőzködik. Ha megismernék a helyzetet, biztos változtatnának álláspontjukon - tette hozzá Pop. 

Kapcsolódók

Kimaradt?