Alkotmánybíróság: az élettársak is családtagnak számítanak

Ugyanolyan jogállással rendelkezik egy élettárs, mint egy házastárs az igazságszolgáltatás előtt - döntött szerdán az alkotmánybíróság.

A Mediafax tájékoztatása szerint a taláros testület kimondta: ütközik az alaptörvénnyel az a joggyakorlat, hogy az élettársat a párja elleni vallomásra kötelezik egy bűnvádi per során. A jelenlegi jogszabály értelmében csupán a házastársaknak és az első fokú rokonoknak adott a lehetőség, hogy megtagadják a vallomást családtagjuk ellen.

Az alkotmánybíróság szerint a családi életvitel fogalma nem korlátozható csupán a házasságon alapuló családra, hanem a de facto élettársi kapcsolatokat is magába foglalhatja, így alkotmányellenes a büntetőperrendtartási törvénykönyv 117 cikkelye.

Nincs olyan objektív és méltányos ok, amely miatt ki kellene zárni a vádlott élettársát/volt élettársát azoknak a köréből, akik megtagadhatják a vallomást egy büntetőperben - olvasható az indoklásban. A döntés jogerős és kötelező. 

A magyarországi jogszabályok értelmében, ahol a melegek bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek, (de facto) élettársi kapcsolat "áll fenn két olyan házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése nélkül közös háztartásban érzelmi és gazdasági közösségben (életközösségben) együtt élő személy között, akik közül egyiknek sem áll fenn mással házassági életközössége, bejegyzett élettársi életközössége vagy élettársi kapcsolata, és akik nem állnak egymással egyenesági rokonságban vagy testvéri, féltestvéri kapcsolatban".

Az LMBTQ közösség tagjainak jogait védő civil szervezetek szerint az alkotmánybíróság döntése jelzés értékű mindazok számára, akik úgy gondolják: a család Romániában mindössze a házasságon alapulhat.

Mint arról már beszámoltunk, a képviselőház már megszavazta azt az alkotmánymódosítási kezdeményezést, amely szerint „a család egy férfi és egy nő szabadon választott házasságán, egyenlőségükön, a szülők azon jogán és kötelességén alapul, hogy felneveljék, oktassák és képezzék a gyermekeiket”. A kezdeményezés jelenleg a szenátus asztalán van. 

Kapcsolódók

Kimaradt?