Most Dél-Románián söpör végig az ítéletidő, Bukarestben rettegve várják a vihart

FRISSÍTVE: Narancs jelzésű viharriadót bocsátott ki a meteorológiai szolgálat öt megyére. A tengerparti régiót leszámítva az összes romániai megyében sárga jelzésű viharriadó van érvényben. Bukarestben bezárnak az iskolák, a vezélyeztetett megyékben növelik a tűzoltók számát.

A másodfokú viharjelzés szerda délután négytől csütörtök reggelig tart, és Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, illetve Bákó megyére terjed ki. Ezekben a régiókban a szél sebessége elérheti a 70 km/h-t, a lehulló csapadék mennyisége pedig a 70 litert négyzetméterenként.

Bukarestben 50 kilométeres óránkénti sebességű szél várható, jelentette ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) munkatársa, Gabriela Băncilă a fővárosi válságstáb kedd délelőtti ülésén.

Tájékoztatása szerint a szél 18 órától kezd majd felerősödni a fővárosban, a kritikus időszak este 8 és éjjel 2-3 között várható, ekkor 55-65 de km/h sebességű légmozgásra is számítani lehet. A csapadékmennyiség elérheti a 25-35 litert négyzetméterenként.

FRISSÍTÉS: A Készenléti Felügyelőség (IGSU) elővigyázatosságból 4000 tűzoltót irányított át más régiókból a narancs jelzésű viharriadó alatt lévő megyékbe. A felügyelőség a Facebook-oldalán arra a kérte a lakosságot, hogy a vihar és jégeső idején ne tartózkodjon a szabad ég alatt.

Az előrejelzések miatt Bukarest főpolgármestere, Gabriela Firea arra kérte a város lakóit, hogy lehetőleg szerda este ne hagyják el otthonaikat. Ugyanakkor felkérte a főtanfelügyelőséget, intézkedjen annak érdekében, hogy minden diák hazaérjen legkésőbb este 8-ig.

A fővárosi tanfelügyelőség ezt követően közleményt adott ki, miszerint szerdán minden bukaresti iskolában legkésőbb 17 órakor befejeződik a tanítás, hogy a tanulók és az oktatási intézmények alkalmazottai biztonságban hazaérjenek, még mielőtt a szél felerősödne.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?