Ez okozta a meteorológusok szerint a gyilkos vihart Erdélyben

A Szerbián és Magyarországon is átvonuló, Bosznia-Hercegovina felől érkező hideg légtömeg okozta az ország nyugati térségében a vasárnapi viharos időjárást, amely emberi életeket követelt és jelentős anyagi károkat okozott – közölte hétfőn ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A meteorológusok tájékoztatása szerint a hidegfront nagy sebességgel érkezett meg az ország területére. A hideg levegő gyorsan összekeveredett a dél-nyugati térséget uraló, szokatlanul meleg levegővel, a hőmérséklet 31-32 fokról nagyon gyorsan 16 fokra hűlt le, emiatt alakult ki a szélsőséges meteorológiai jelenség.

A Készenléti Főfelügyelőség (IGSU) összesített adatai szerint a vasárnapi vihar 15 megye 212 települését sújtotta. Az ítéletidőben 145 személy sérült meg, közülük 8-an életüket vesztették. Arad megyében egy, Beszterce-Naszód megyében két, Temes megyében öt személy halálát okozta a vasárnap pusztító vihar - közölte az országos katasztrófavédelem hétfőn.

Fehér megyében 6, Arad megyében 15, Bihar megyében 35, Beszterce-Naszódon 15, Kolozs megyében 5, Hunyad megyében 1, Máramarosban 10, Szilágy megyében 1, Temes megyében 49 a sérültek száma. A mentőakciókban több mint 1 000 tűzoltó vett részt, 204, a vihar miatt bajbajutott személyt kellett kimenteni. 

Kapcsolódók

Kimaradt?