Ítéletidő Erdélyben: meg lehetett volna előzni a tragédiákat?

Az Erdélyen vasárnap végigsöprő ítéletidőhöz hasonló viharokat már hat órával a természeti jelenség jelentkezése előtt előre lehet jelezni Bartók Blanka meteorológus szerint. A kolozsvári BBTE oktatója azonban nem hisz az SMS-alapú gyorsriasztási rendszer hatékonyságában.

A meteorológust annak kapcsán kerestük meg, hogy a nyolc ember halálát követelő természeti csapás másnapján elindult a felelősök keresése és az egymásra mutogatás. Klaus Johannis államfő egy gyorsriasztási rendszer kialakítását sürgette a kormánytól, amire a belügyminiszter úgy reagált, hogy a hálózat kialakításáról már zajlanak a tárgyalások. Temesvár polgármestere, Nicolea Robu pedig azzal mentegetőzött: a meteorológusok csak esőt jeleztek, orkán erejű szélt nem.

Börtönnel is végződhet egyeseknek. Hivatalból öt bűnvádi eljárást indítottak a Temes megyei hatóságok gondatlanságból elkövetett emberölés miatt a vihar következtében. Temesváron két személy vesztette életét, míg Buziásfürdőn egy háromtagú család halt meg a vasárnap délutáni viharban. „A kivizsgálások után eldől, hogy ki ellen irányulnak ezek a hivatalból indított eljárások" - nyilatkozta hétfőn az Agerpresnek Ancuţa Morariu, a Temes megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. A Temesvár Lugos felőli bejáratánál kidőlt reklámtáblával kapcsolatban, amely egy személygépkocsira esett és sofőrje életét vesztette, Nicolae Robu polgármester elmondta, nagyon erős tartóoszlopokra volt szerelve, amelyeket 1990 előtt építettek és két évvel ezelőtt csak „szebbé tették” a pannót. „Senki nem képzelte, hogy egy ilyen szolidnak tűnő építmény ledőlhet” - mondta Robu.

Bartók Blanka elmondta, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a megyei készenléti felügyelőségeken (ISU) keresztül riasztja a helyhatóságokat a rendkívüli meteorológiai jelenségek (viharok, nagy mennyiségű csapadék) közeledéséről. A nowcasting (ultrarövidtávú) típusú figyelmeztető előrejelzéseket legkorábban az esemény bekövetkezése előtt hat órával küldik szét.

A meteorológus elmondta, ezek az előrejelzések egészen kis régiók szintjén meg tudják „jósolni” a várható jelenség kiterjedését és intenzitását, de jelenleg még a legkorszerűbb eszközök és módszerek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása.

„A harangozás hatékony volt”

Temesvár polgármesterének mentegetőzéséről megjegyezte: az ANM már vasárnap délután narancs jelzésű viharriasztást adott ki Arad és Temes megye területére. Amint a meteorológiai szolgálat hétfői közleményéből is kitűnik: a fél négy körül kibocsátott előrejelzés nem csak csapadékhullásra, hanem hatalmas erejű, 90 km/h-s széllökésekre is figyelmeztetett. „A tapasztalat az, hogy az embereket inkább csak a várható csapadékmennyiség és hőmérséklet érdekli” – jegyezte meg Bíró Blanka.

A meteorológus elmondta, nem hisz az SMS-s alapú gyorsriasztási rendszer hatékonyságában. Szerinte ennek eredményessége elsősorban vidéken kérdőjeleződik meg, mert az emberek nehezen tudják értelmezni az üzenetben kapott figyelmeztetést. „Régebb falun harangoztak, ha természeti csapás közeledett, az hatékonyabb volt” – jegyezte meg. Szerinte a megoldás egy olyan lépcsőzetes riasztási rendszer kialakítása lenne, amelynek legalsó szintjén a kisközösségek egy-egy tagja állna. „Faluhelyen például lenne egy felelős, aki ilyen esetekben értesítést kap, és riasztja az embereket” – magyarázta.

A lakosság egyelőre védtelen

Mint ismert, Klaus Johannis államfő krízishelyzetekben használható gyorsriasztási rendszer kiépítését kérte hétfőn a kormánytól. Az elnök szerint ugyanis a vasárnap pusztító vihar felfedte hiányosságokat, amelyek megmutatkoznak a katasztrófa-elhárítás és a lakosság gyors figyelmeztetése terén.

Johannis szerint megengedhetetlen, hogy az internetsebességéről és az IT-szakemberek nagy számáról híres Romániában ne létezzen egy, a kormány által kezdeményezett, sürgősségi helyzetekben alkalmazható rendszer a lakosság riasztására. "Egy ilyen rendszer megakadályozhatta volna a vasárnapihoz hasonló tragédiákat” – jelentette ki.

Carmen Dan belügyminiszter erre úgy reagált: az Országos Hírközlési Hatósággal (ANCOM) tárgyal Mihai Tudose kormányfő egy olyan rendszer kidolgozása érdekében, amelynek révén sürgősségi helyzetekben gyorsan riasztani lehet a lakosságot. A miniszterelnök a hírtelevízióknak azt nyilatkozta: a tárgyalásokba bevonnák a mobilszolgáltatókat is.

A Szerbián és Magyarországon is átvonuló, Bosznia-Hercegovina felől érkező hideg légtömeg okozta az ország nyugati térségében a vasárnapi viharos időjárást - derül ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) hétfőn közzétett közleményéből. A meteorológusok tájékoztatása szerint a hidegfront nagy sebességgel érkezett meg az ország területére. A hideg levegő gyorsan összekeveredett a dél-nyugati térséget uraló, szokatlanul meleg levegővel, a hőmérséklet 31-32 Celsius-fokról nagyon gyorsan 16 fokra hűlt le, emiatt alakult ki a szélsőséges meteorológiai jelenség. 

FRISSÍTÉS: Már megalakult egy munkacsoport

Kormányszintű döntés született hétfőn egy munkacsoport létrehozásáról, amelyet a telefonos gyorsriasztási rendszer kidolgozásával bíznak meg. Ezt megelőzően Mihai Tudose kormányfő megbeszélést tartott a Victoria-palotában a telefonszolgáltatókkal, a Készenléti Főfelügyelőség, az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) és a különleges kommunikációs szolgálat (STS) képviselőivel - tájékoztattak kormányzati források.

Az Agerpres információi szerint a munkacsoport első ülését hétfőn 15 órakor tartják az ANCOM székhelyén. Mihai Tudose miniszterelnök a Radio România Actualităţi műsorában arról beszélt, hogy egy hatékony gyorsriasztási rendszer kialakítása prioritást képez a kormány számára.

"Mától kezdődően prioritás számunka egy működőképes riasztási rendszer felállítása. Az ötlet lényege, amelyről az éjszaka beszéltem a szakemberekkel is, hogy a telefonos hálózatokon keresztül értesíthessük azokat a személyeket, akik a veszélyzónákban tartózkodnak, azonban ehhez közre kell működnünk a katasztrófavédelmisekkel és a telefonszolgáltatókkal. Ugyanakkor szerintem létfontosságú szerepe van a közszolgálati rádiónak is ilyen helyzetekben" - nyilatkozta a kormányfő.

Tudose kedden ellátogat az ország nyugati részébe, ahol erős vihar tombolt vasárnap. A miniszterelnök a készenléti felügyelőség és a helyi önkormányzatok képviselőivel tárgyal a kárfelmérésről és a károk elhárításának folyamatáról.

FRISSÍTÉS2: Sistem Alert lesz a rendszer neve

Sistem Alert néven dolgoz ki a kormány egy telefonos gyorsriasztási rendszert a telefonszolgáltatókkal, a Készenléti Főfelügyelőség, az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) és a különleges kommunikációs szolgálat (STS) közreműködésével - közölte a kormány. 

"A Sistem Alert a mobilszolgáltatók előfizetőinek küld majd specifikus üzeneteket vészhelyzet esetén, más országokban használt rendszerekhez hasonlóan. Nem egy egyszerű SMS üzenetet fog küldeni. A riasztásokat egy adott régióban tartózkodó személyek kapják meg, szélsőséges időjárás, tűzvész, robbanásveszély vagy egyéb kockázatos esetekben" - pontosított a kormány. 

A közlemény szerint a műszaki megoldásokat a hétfőn 15 órakor kezdődő gyűlésen tárgyalják meg a szakemberek. A telefonos gyorsriasztási rendszer bevezetésével párhuzamosan egy tájékoztatókampányra is sor kerül, hogy megtaníthassák a lakosságnak ennek működését - tájékoztatott a kormány

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?