AgroFeszt Sepsiszentgyörgyön: városra költözött a vidék!

Több ezer sepsiszentgyörgyi és környékbeli családot mozgatott meg vasárnap az AgroFeszt nevű rendezvény, amikor a háromszéki gazdák belakták a város főterét, és felvonultatták a vidéki élet jellegzetességeit. 

A főtérre beköltöztetett tehenek, disznók, bárányok, kecskék, lovak és szárnyasok elbűvölték a gyerekeket és szüleiket, a bátrabbak simogatták is őket. A fiúkat főként a hatalmas mezőgazdasági gépek, traktorok nyűgözték le, sokan mászkáltak is rajtuk. A legkisebbek szalmában játszadoztak vagy a frissen fejt meleg tejet kóstolták, addig a felnőttek a termékvásárt térképezték fel, vagy a színpadon zajló koncerteken szórakoztak. Vasárnap délután a tombolahúzáskor ismét több ezren gyűltek össze Sepsiszentgyörgy főterén a szerencsések két borjút, négy malacot és egy juhot kísérhettek haza illetve több ajándékcsomagot is sorsoltak.

A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Könczei Csaba szerint a rendezvénnyel az volt a céljuk, hogy közelebb vigyék a vidéket a városhoz és lebontsák a falusi élet iránti előítéletet és megismertessék a városlakókkal a gazdaélet jellegzetességeit. A szakmai versenyekkel pedig arra ösztönzik a háromszéki gazdákat, hogy minél magasabb szinten műveljék a mezőgazdaságot.

Az AgroSic egyesület vezetője, Orbán Miklós kifejtette: mindannyiuk felelőssége, hogy a gazdák egészséges, jó minőségű termékekkel rukkoljanak elő a vásárlók pedig a helyi termékeket részesítsék előnybe a külföldről behozottakkal szemben.

Az AgroFesztet Kovászna Megye Tanácsa, az AgroSic Egyesület, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság, a Kovászna Megyei Szarvasmarhatartók Egyesülete, Sepsiszentgyörgy önkormányzata, valamint a fennállásának 25 éves évfordulóját ünneplő LAM Alapítvány szervezte.

Kimaradt?