Elveszíti a jogosítványát, aki nem fizeti ki 30 napon belül a bírságot

Bevonják annak a közlekedési kihágást elkövető gépkocsivezetőnek a jogosítványát, aki a bírságolási jegyzőkönyv kiállításától számított 30 napon belül nem fizeti ki a büntetést – javasolja tervezetében egy szociáldemokrata képviselő.

A dcnews.ro beszámolója szerint Mihai Weber a közúti közlekedést szabályozó sürgősségi kormányrendeletet, azaz a román KRESZ-t módosító indítványt nyújtott be a parlamentbe. A tervezet szerint a bírság kifizetését elmulasztó gépkocsivezető csak akkor kaphatja vissza jogosítványt, ha igazolni tudja, hogy törlesztette az összeget.

A politikus azzal indokolja ezt a szigorítást, hogy az adatok szerint jóval kisebb összeg folyik be a helyi önkormányzatok kasszájába a közúti bírságokból, amint amennyiről a bírságolási jegyzőkönyvek szólnak. Szerinte a büntetéseknek csak akkor van értelme, ha érvényt is lehet szerezni ezeknek.

Mihai Weber azzal is érvel, hogy jelenleg a bírságot időben befizető autósok hátrányos helyzetbe kerülnek azokkal szemben, akik ezt elmulasztják. Szerinte a törvénymódosítást két problémát is megold: felelősebb magatartásra ösztönzi a sofőröket, és növeli az helyi önkormányzatok bevételeit.

A képviselő a szenátusba nyújtotta be tervezetét, a döntő ház az alsóház lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?