Sok iskolának nincs tűzvédelmi engedélye Hargita megyében

Hargita megyében az iskolák kevesebb mint fele rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel, ezzel azonban az országos átlag fölött állnak. Ahhoz, hogy valóban biztonságosak legyenek a tanintézmények, nagyobb anyagi ráfordítás szükséges az önkormányzatok részéről. 

Az év első nyolc hónapjának tevékenységét értékelte, a szeptember 13-ra szervezett Romániai Tűzoltók Napjának Hargita megyei programjait ismertette, illetve az iskolakezdés kapcsán a Hargita megye tanintézményei által megszerzett tűzvédelmi engedélyekre vonatkozó információkat közölt kedd délelőtt a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség ezredese, Dudu Ovidiu helyettes parancsnok, valamint Monoranu Radu alezredes, a felügyelőség katasztrófa-megelőzéssel foglalkozó részlegének vezetője.

Nem minden iskola biztonságos

Hargita megyében összesen 624 iskolai épület található, amelyek között vannak olyanok, hogy már nem használják őket, azonban a tanintézmények ügykezelésébe tartoznak. Ezekből az épületekből 498-nak nem kötelező speciális tűzvédelmi engedéllyel rendelkeznie, vagy azért mert alapterületük nem haladja meg a 150 négyzetmétert, vagy azért, mert 1989 előtt épültek, és azokban rendszeresen végeznek katasztrófavédelmi gyakorlatokat.

„A megyében 126 olyan iskolaépület van, amelynek kötelező lenne tűzvédelmi engedélyt birtokolnia, ebből 60 létesítmény meg is szerezte azt, 66 azonban nem. Ezzel a megye az országos átlag felett teljesít, de még lehetne jobb a helyzet” – nyilatkozta a sajtónak Monoranu Radu.

A tűzvédelmi engedély megszerzésével kapcsolatban a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség rendszeresen folytat megbeszéléseket a prefektusi hivatalban, amelyen részt vesznek az iskolaigazgatók és a polgármesterek is. Az engedély megszerzéséhez ugyanis a legtöbb esetben átalakításokat kell végezni az iskolák épületében, amelyhez rendszerint a helyi önkormányzatnak anyagiakkal kellene hozzájárulnia.

A tűzvédelmi engedéllyel rendelkező iskolák közül 31 városon, 21 falun található. Ugyanakkor 43 falusi és 23 városi iskolának nincs meg az engedélye.

Izgalmas volt az első fél év

A hivatásos tűzoltók 2017 első nyolc hónapjában 1894 akcióban vettek részt, amelyből 175 alkalommal konkrétan tűzoltást végeztek, míg 181 alkalommal különböző sürgősségi esetekben léptek közbe: erdő- és bozóttüzet, lángra lobbant kéményeket oltottak, állatokat mentettek, vagy hótalanítottak – sorolta Dudu Ovidiu. 105 alkalommal árvízvédelmi beavatkozásuk volt, biztonsági felügyeletet végeztek tömegrendezvényeken. 1404 esetben rohammentéshez riasztották őket, ezekből 1328 esetben életmentő beavatkozást kellett végezniük.

Országos ünnep

A keddi sajtótájékoztatón a szeptember 13-i Romániai Tűzoltók Napja programját is ismertették. Az 1848-ban ezen a napon, a bukaresti Dealul Spirii-n történt csatára emlékezve tartják meg az ünnepet 1861 óta. Hargita megyében is ünnepelnek a tűzoltók: Csíkszereda főterén szerdán délelőtt 10 órától 12 óráig katasztrófavédelemmel és életmentéssel kapcsolatos tudnivalókat ismertetnek, de elhozzák a tűzoltóság speciális járműveit és eszközeit amelyeket közelről is meg lehet vizsgálni. Délben zászlófelvonással, katonai parádéval és vallásos ceremóniával egybekötött ünnepséget tartanak. A megemlékezésre hat önkéntes tűzoltócsapatot is meghívtak a megye különböző vidékeiről. 

Ugyanezen a napon 10-től 14 óráig Hargita megye további tűzoltó-különítményei is nyílt napot tartanak, ezekben az órákban bárkit szívesen látnak Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Maroshévízen, Gyergyhollón és Balánbányán, a tűzoltóságok székhelyein.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?