Magyarországi orvosok vizsgálták a háromszékieket

Közel ezer háromszékit vizsgáltak meg magyarországi orvosok az elmúlt napokban. A szakemberek általánosságban elégedettek voltak a pácienseik egészségügyi állapotával.

A háromszéki önkormányzat több mint egy évtizede működik együtt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház és a Bács-Kiskun Megyei Kórház szakembereivel, akik évente más községet keresnek fel és végeznek ingyenes laborvizsgálatokat és orvosi szűréseket. Ez alkalommal a kecskeméti kórház 14 orvosa, 4 asszisztense és informatikusai rendeltek a háromszéki Gidófalván. A községközpont és hozzá tartozó Étfalvazoltán, Angyalos és Fotosmartonos települések közel ezer lakosát vizsgálták meg. Az eredményeket elküldik a páciensek háziorvosainak is.

Az ötnapos akció végén Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója elmondta, hogy a vizsgálati eredmények azt mutatják: jó egészségi állapotnak örvendenek a gidófalviak. A laborvizsgálatoknál mégis látható, hogy a vércukorértékek, a koleszterin és triglicerid kissé magas. Emellett nagyon sokan panaszkodtak az idős korban jelentkező mozgásszervi megbetegedésekre, ami természetes a nehéz fizikai munkát végzőknél.

„Mi ide mindig hazajövünk. Ezúttal lehetőség volt belgyógyászati, bőrgyógyászati, EKG, fül-orr-gégészeti, gasztroenterológiai, gyerekgyógyászati, ideggyógyászati, kardiológiai, nőgyógyászati, sebészeti, tüdőgyógyászati, valamint teljes laborvizsgálatra, EKG és ultrahang vizsgálatra is” – fogalmazott dr. Svébis Mihály.

Kovászna megye tanácsának elnöke, Tamás Sándor szerint a programot folytatják, az egész megyét lefedik. „Ahogy a gidófalvi lakosoktól is elhangzott, minden ember számára a saját és a gyerekei egészsége a legfontosabb. Éppen ezért szerveztük meg 2013 óta rendszeresen, és idén második alkalommal az ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház és a Bács-Kiskun Megyei Kórház csapataival, amelynek orvosai és asszisztensei alapos, szakmailag kifogástalan vizsgálatokat végeznek. Az elkövetkezőkben gondoskodunk arról, hogy a megye egész területére kiterjedően folytassuk a programot” – mondta Tamás Sándor. 

A kecskeméti kórház szakemberei meglátogatták a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf sürgősségi kórházat is, és elmondásuk szerint lenyűgözte őket a műtők és a központi intenzív rész felszereltsége. Felajánlották, hogy szívesen tartanak továbbképzéseket a sebészet és belgyógyászat terén. Tamás Sándor szerint az önkormányzat feladatának tekinti a megyei egészségügyi rendszer helyreállítását és a magyarországi szakmai kapcsolatok kiépítését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?