Lelkiismeretük szerint szavaznak az RMDSZ-es szenátorok a család meghatározásának kérdésében

Hamarosan a szenátus tagjai elé kerülhet a képviselőház után a család meghatározásáról szóló alkotmánymódosítási kezdeményezés, miután a PSD elnöke, Liviu Dragnea bejelentette, prioritásként kezelik az ügyet. Arról, hogy az RMDSZ felsőházi frakciójának tagjai miként szavaznak, Cseke Attila Bihar megyei szenátort, szenátusi frakcióvezetőt kérdeztük Nagyváradon.

Cseke Attila elmondta: jelenleg a szenátusi szakbizottságoknál van az alkotmánymódosításra vonatkozó kezdeményezés tervezete. Hozzátette, az RMDSZ szenátusi frakciója ebben a kérdésben eltér a megszokott gyakorlattól, miszerint a frakcióban megbeszélik a kérdést, szavaznak, s a frakció tagjai ezt követően tarják magukat a közös döntéshez.

Mint arról már többször is beszámoltunk, a Koalíció a családért nevű szervezet által javasolt meghatározás szerint a család egy férfi és egy nő házasságán alapuló közösség lenne, amely nemcsak a melegeket, hanem az egyszülős családokat is hátrányosan érintené.

"Ez egy hangsúlyos, nagyon fontos, sok véleményt, sok társadalmi réteget, különböző opciókkal megszólaltató, akár vitára is alkalmat is adó módosító javaslat. Emiatt az említett szabálytól el fogunk térni, és minden szenátornak megadatik a lehetőség, hogy saját lelkiismerete, információi, találkozói révén szavazzon” – mondta Cseke Attila. 

Emlékeztetett, ez a gyakorlat egyedi esetnek számít, nem sokszor kaptak lehetőséget arra a szenátorok, hogy saját belátásuk szerint döntsenek. "Mivel a család meghatározásának kérdése fajsúlyos kérdés, azt gondolom, jó, ha a frakciótagok mindegyike a döntését saját maga hozza meg és annak alapján szavaz is majd” – szögezte le frakcióvezető. Kérdésünkre azt is elmondta: ő már meghozta döntését, de megvárja a szavazást, előtte nem teszi publikussá, miként voksol.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?