Borboly Csaba pereskedni is hajlandó a beavatkozási rendeletet védelmében

Pereskedni is hajlandó Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a beavatkozási rendeletet védelmében, amelyet peres úton készül megtámadni egy civil szervezet. Ezt a tanácselnök magánszemélyként, közbelépési kérelemmel teheti meg.

Peres úton készül megtámadni a medvék és a farkasok befogására, elszállítására vagy kilövésére vonatkozó miniszteri rendeletet egy civil szervezet – tudtuk meg Borboly Csabától, Hargita Megye Tanácsának elnökétől, aki közbelépési kérelemmel készül élni az ügyben, hogy megvédje a rendeletet.

„A hisztériakeltés sajnos nem tesz jót a túlszaporodott medvék ellen folytatott harcban, hiszen a miniszter bármikor meggondolhatja magát és tollvonással eltörölheti a rendeletet. Ezt kell nekünk megvédenünk. Mivel a megyei tanács nem léphet be a perbe, ezért személyesen teszem meg ezt, és erre biztatok mindenkit, aki úgy érzi, hogy a rendelet felfüggesztése által veszélybe kerülhetnek a javai vagy a testi épsége” – nyilatkozta a Maszolnak a Hargita megyei önkormányzat vezetője.

Hozzátette, a megyei tanács jogászaival folytatott konzultáció során megállapították, hogy a civil szervezet feltehetően jogtalanul pereli be a minisztert a rendelet miatt, ugyanis az 554/2004-es közigazgatási bíráskodásról szóló törvény ezt nem teszi lehetővé, hiszen közigazgatási aktus felfüggesztését nem lehet kérni.

Borboly Csaba szerint Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter kijelentésének – miszerint a rendeletben nem szerepel az állatok kilövésére vonatkozó szövegrészlet – a fent említett peres ügyhöz is köze van. „Bárki, ha elolvassa a szöveget, láthatja, hogy ki lehet lőni a medvéket”- mondta Borboly.

A megyei tanács elnöke értetlenül áll az előtt, hogy a kedd óta érvényben lévő rendelet ellenére még egyetlen befogási, elszállítási vagy kilövési kérést sem nyújtottak be a vadásztársulások. A legutóbbi medvekár egyébként csütörtökön történt Csíkmadarason, egy szarvasmarhát pusztított el a nagyvad.

„Minél hamarabb minél több kérést kellene benyújtani, hiszen ebből a peres ügyből, valamint a miniszter nyilatkozatából ítélve nyugtalanító, hogy a miniszter bármikor meggondolhatja magát. Ebben az országban semmi sem biztos. Ha valaki elég nagy hisztériát kelt, annak az lehet a következménye, hogy visszavonják a rendeletet” – adott hangot aggodalmának az elöljáró.

Borboly Csabától azt is megtudtuk, hogy hétfőn a prefektusi hivatallal és a megyei környezetvédelmi ügynökség munkatársaival közös megbeszélést tartanak, mivel az ügynökség szakemberei lesznek annak a bizottságnak a tagjai, akik elbírálják a medvék kilövésére vagy elszállítására vonatkozó kérelmeket.

A megyei tanács elnöke többször is hangoztatta, hogy számos szakértői tanulmány bizonyítja, hogy a medvék áttelepítése nem jelent hosszú távú megoldást, ugyanis az a medve, amelyik más állatra vagy emberre támadt korábban, azt az új élőhelyén is megteszi. 

Kapcsolódók

Kimaradt?