Vadászok: félretájékoztat a miniszter, lelőhetők a medvék

Figyelemelterelésként értelmezik a vadászok és vadgazdák a Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszternek azt a kijelentését, miszerint a hétfőn megjelent beavatkozási rendelet nem 140 medve és 97 farkas kilövéséről, hanem csupán elszállításáról szól.

A vadászok szerint ebben az értelemben a rendelet nem tesz hozzá semmit az eddigi gyakorlathoz, a medvék elszállítását ugyanis eddig is alkalmazták. „Erről nem gyakran adnak hírt, pedig folyamatosan telepítenek át medvéket egyik vadászterületről a másikra. A nyár folyamán Tusnádfürdőről is elszállítottak három medvét, csak azt nem közölték, hogy hová, pedig kíváncsiak lettünk volna rá” – nyilatkozta a Maszolnak Benke József, a Zetelaka és Társai Vadász és Horgász Társulat igazgatója.

A medvék elszállítása és elengedése is meghatározott procedúra szerint zajlik, minden szegmensét dokumentálják, és kizárólag szakemberek végezhetik. „Ezt csak ő mondja, hogy nem lehet kilőni a medvéket, hogy lenyugtassa a méregzöldek kedélyeit, ilyenek a politikusok. A rendeletben használatos egyik kifejezés a recoltare, ez pontosan arról szól, hogy amennyiben a medve túlzott károkat okoz, akkor az utolsó lépés annak kilövése lesz” – magyarázta Benke József.

Szavai szerint a valóságban inkább az jelenti a problémát, hogy megtalálják-e azt az egyedet, amely a kárt okozta. Közölte: nem értenek egyet azzal, hogy a rendelet a lesből (la pând) vadászati módszert írja elő. „A módszer alkalmazása csak úgy lehetséges, hogy ugyanazokat a feltételeket idézzük elő, mint amikor legutóbb támadott a medve, erre azonban nem tér ki a jogszabály” – magyarázta a vadgazda, aki hozzátette, hogy a miniszter azon kijelentése, miszerint a medvéket chippel kell ellátni, akkora képtelenség, hogy „nincs is, amit reagálni rá”.

Benke József is megerősítette a medvék viselkedésének azon jellemzőjét, hogyha elszállítják őket, akkor igyekeznek visszatérni, ha nem sikerül, akkor elpusztulnak az új élőhelyükön, vagy ott is ugyanúgy támadnak, mint ahonnan elszállították őket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?