A kannabiszfogyasztás ellen kampányolnak

A kannabiszfogyasztás ellen indított országos kampányt indított kedden az Országos Kábítószerellenes Ügynökség (ANA), tájékoztatott ennek Bihar megyei kirendeltsége.

A 2018 június végéi tartó #POTALTFEL! elnevezésű kampányt azért indították el, mert a 2016-os, alkohol-, dohány- és kábítószer-fogyasztásról készült tanulmány szerint növekvőben van az iskolások körében fűfogyasztók száma.  

A kampány célcsoportjaként a 15–24 év közöttieket jelölték meg (több mint kétszázezer személyt). A kampányban a pedagógusok tájékoztatása is bele tartozik. 

Miért épp a kannabisz ellen?

Az ügynökség adatai szerint a kannabisz a legtöbbek által használt kábítószer, mely sok esetben más típusú függőséggekkel társul. A sürgősségi osztályokra kerülő kábítószer-fogyasztók között magas a kannabiszfogyasztók száma, illetve emiatt van a legtöbbeknek kezelésre szüksége.

A felmérés szerint a kijelölt korcsoport a leghajlamosabb a kannabiszfogyasztásra, ez a korcsoport érzékeli legkevésbé ennek kockázatait. A sürgősségi osztályokra leginkább ők kerülnek be, ők szorulnak kezelésre. Ugyanakkor számukra a leghozzáférhetőbb a drogpiac, és sokan kannabisszal kezdik el a drogok használatát. 

A már említett 2016 felmérésből kiderült, hogy élete során a lakosság 5,8 százaléka próbálta már a kannabiszt, az elmúlt évben 3,2 százalékkal, az utolsó hónapban pedig 1,4 százalékkal nőtt a fogyasztók száma, akik között a férfiak vannak többségben. A fogyasztók 35 százaléka 19 éves kora előtt kezdte el a drogot használni, 43 százalékuk pedig 20–24 éves kora között. A legfiatalabb bevallott életkor 14 év volt, a fogyasztást elkezdők átlagéletkora 21,3 év.

A felmérés szerint többféle függőség is társul a marihuána fogyasztásához. Így azoknak, akik legalább egyszer használtak kannabiszt, 9,1 százalékuk kipróbálta legalább egyszer a kokaint és a cracket is, 6,2 százalékuk az ecstasyt, 3,1 százalékuk pedig a heroint. Hasonló az arány a 15–24 éves korosztálynál is: kannabiszt használók 6,9 százaléka kipróbálta legalább egyszer a kokaint és a crack-et, 6,1 százaléka az ecstasyt, 0,9 százaléka pedig a heroint. A felmérés szerint van összefüggés a felsoroltak mellett a kannabiszfogyasztás és a dohányzás, LSD, amfetamin, hallocinogén gombák és új, pszichoaktív anyagok használata között is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?