Így könnyítené meg az autósok életét két parlamenti képviselő

Törvénymódosítással tiltaná meg a közlekedési járőröknek két parlamenti képviselő, hogy civil ruhában vagy rendőrségi jelzés nélküli autóban vadásszanak a szabálysértő sofőrökre.

A liberális Ion Bălan és a szociáldemokrata Sorin Bota már beterjesztették az a jogszabály-módosító indítványukat. Indoklásuk szerint egyre több olyan esetről van tudomásuk, amikor a közlekedési járőrök egyenruha nélkül vagy rendőrségi jelzés nélküli gépkocsiban járőröznek.

Ion Bălan a Digi24 hírtelevíziónak elmondta, személyesen is volt már kellemetlen tapasztalata civil rendőrökkel. „Gépkocsit vezettem, Suceavából Iaşi felé tartottam, amikor a hátam mögött egy piros autó villogtatta a fényszóróját. Azt hittem, meg akar előzni, de kiderült, hogy civil ruhás rendőrök radaroztak a járműben” – mesélte a politikus, aki felháborítónak tartja ezt az eljárást.

A két képviselő tervezetében egységesítené a településeken megengedett maximális sebesség értékét: ez vagy 50 km/h, vagy 70 50 km/h lesz. Ugyanakkor azt javasolják, hogy a közúti ellenőrzésekkor érvényesüljön az – állítólag Kínában is alkalmazott – elv, miszerint nem büntetik azt az autóst, aki szabálysértésével nem zavarja meg a forgalmat és nem tesz kárt másokban.

Kapcsolódók

Kimaradt?