Munkaügyi miniszter: akár meg is szüntethettük volna a gyermekgondozási díjat

Romániában senki nem járul hozzá a gyermekgondozási díj alapjához, az állam 1 800 euróban szabta meg ennek felső határát, holott akár teljesen meg is szüntethette volna ezt a támogatást – jelentette ki kedden Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter. Fotó: gandul.info

„Romániában senki nem járul hozzá a gyermekgondozási díj alapjához. Ez az állam segítsége a családok számára, hogy nevelni tudják gyermekeiket az idő alatt, amíg nem dolgoznak. Ez esetben tehát nem lehet a hozzájárulás elvéről beszélni, és az Európai Unió szintjén is ez a maximális összeg. Megtehettük volna, hogy lejjebb visszük a felső határt. Megtehettük volna, hogy az EU nagyon fejlett országainak mintájára ne adjunk semmit, vagy adjunk 100 eurót. De nem tettünk így. 1 800 eurós plafont szabtunk meg. Véleményünk szerint ez Romániában bőven elég, lévén, hogy ugyanennyit adnak Németországban is, és ez az EU-ban a maximális összeg. Sehol a világon nincs arra lehetőség, hogy bevételeiddel arányosan duzzasszad fel ezt az összeget" – jelentette ki a munkaügyi miniszter a szenátus munkaügyi bizottságának ülésén, ahol a gyed felső határának megszabását előíró kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetről folyt a vita. 

A miniszter felidézte, hogy a felső határ meghúzása mintegy ezer személyt érint, a román államnak viszont bizonyos esetben akár 35 000 eurót is ki kellett fizetnie ezen támogatás gyanánt. 

Florina Presadă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség szenátora úgy vélekedett, hogy a felső határ megszabásával a hozzájárulás elvét sértik meg. 

A szenátus munkaügyi bizottsága kedden pozitívan véleményezte a 2017/55-ös sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt, amely a gyermekgondozási díj összegéről és a gyermekgondozási szabadságról rendelkező, 2010/111-es rendeletet módosítja és egészíti ki. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?