Ezért nem tudnak románul a székelyudvarhelyi Kaufland alkalmazottjai?

„Azért fordulhatott elő, hogy a székelyudvarhelyi Kaufland személyzetének egy része nem tud románul, mert diszkrimináció lenne megkövetelni alkalmazáskor a román nyelv ismeretét”.

Állítólag ezt nyilatkozta a fogyasztóvédelem ellenőreinek az üzlet vezetője, amikor arról kérdezték, hogy miért nem ismerik az alkalmazottak az ország hivatalos nyelvét. Azért állítólag, mert erről a hatóság brassói regionális vezetője számolt be a newsbv.ro portálnak, és Sorin Susanu már korábban is félretájékoztatta a Kaufland-botrány kapcsán a közvéleményt.

A főfelügyelő elmondta, az áruházlánc székelyudvarhelyi üzleténél magyar nemzetiségű ellenőrök vizsgálódtak pénteken. Aznap a grillezőnél nem az a lány dolgozott, akiről a kolozsvári videoblogger azt állította, megtagadta a kiszolgálását, mert románul kérte a miccset.

„A grillezőnél ellenőrzéskor egy olyan alkalmazott volt szolgálatban, aki tényleg nem tudott románul. Nem ugyanaz a lány volt, aki a YouTube-ra is feltöltött videóban szerepel. Ez utóbbi lehet, hogy szimulált, nem tudom, de a pénteken szolgálatban lévő alkalmazott valóban nem beszélt románul. Ezt mondták nekem az ellenőrök” – számolt be Susanu.

A főfelügyelő szerint az ellenőrök megkérdezték az üzletvezetőt: „Hogyan tudnak olyan személyt alkalmazni, aki nem ismeri a román nyelvet?”. A menedzser azt a választ adta: nem követelheti meg alkalmazáskor a román nyelv ismeretét, mert az diszkrimináció lenne.

Korábban egyébként a székelyudvarhelyi Kaufland egyik név nélkül nyilatkozó illetékese a Maszolnak azt mondta: „képtelenség” románul jól tudó személyeket alkalmazni az üzletben.

Kapcsolódók

Kimaradt?