Előzetes letartóztatásba helyezték az egészségbiztosítási pénztár volt elnökét

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) volt elnökét, Marian Burceát, akivel kapcsolatban illegális elszámolások gyanúja miatt vizsgálódik az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). 

A Bukaresti Ítélőtábla sajtóirodája szerint Marian Burcea mellett további személyeket is előzetes letartóztatásba, illetve házi őrizetbe helyeztek az ügy kapcsán. 

A DNA pénteken vette őrizetbe az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnökét és további 13 személyt. Marian Burceát, valamint a Bukaresti Egészségbiztosítási Pénztár (CASMB) elnökét, Ovidiu Munteanut és ugyanazon intézmény igazgatóját, Ion-Răzvan Geambaşut más, magas beosztású alkalmazottakkal szervezett bűnszervezet létrehozásával és befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják. 

Ugyanakkor a két pénztár több alkalmazottja ellen is vizsgálódik a DNA, akiket azzal gyanúsít, hogy folytatólagosan vállaltak csalásban való bűnrészességet, bűnözői csoportban vettek részt, adatokat hamisítottak meg és nem nyilvános adatokat szolgáltattak ki illetéktelen személyeknek. Folytatólagosan elkövetett csalás gyanúja miatt cégek, egészségügyi szolgáltatást nyújtó vállalatok képviselői, valamint egy ügyvéd ellen is vizsgálatot indított a DNA. 

A vádhatóság szerint a 14 gyanúsított 13.189.553,76 lejjel, azaz körülbelül hárommillió euróval károsította meg a CASMB-t 2016 januárja és 2017 augusztusa között oly módon, hogy otthoni beteggondozással járó költségeket térítettek meg a Bukaresti Egészségbiztosítási Pénztár kasszájából fiktív pácienseknek, hamisított beteglapok alapján. A törvénytelenségre a CASMB alkalmazottainak bevonásával, a CASMB és a CNAS egyes vezetőinek védelme alatt kerülhetett sor. 

A DNA szerint arra is volt példa, hogy a fiktív dossziékat előnyben részesítették azon betegekéhez képest, akiknek valóban otthoni beteggondozásra volt szükségük. 

Pénteken a miniszterelnök menesztette Burceát a CNAS éléről és az intézmény igazgatótanácsának soraiból. A CNAS-elnöki funkció államtitkári ranggal egyenértékű. Az elnöki feladatokat szintén kormányfői döntés értelmében a pénztár alelnöke, Răzvan Teohari Vulcănescu vette át az új elnök kinevezéséig. A miniszterelnöki döntések a hivatalos közlönyben is megjelentek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?