Hatmillió lejt fordít beruházásokra idén a Maros Megyei Klinikai Kórház

A Maros Megyei Tanács a csütörtöki tanácsülésen a költségvetés-kiegészítés keretében a 1,365 millió utalt ki a Maros Megyei Klinikai Kórháznak sürgősségi beruházások megvalósítására – közölte pénteken az önkormányzat sajtóirodája.

A jóváhagyott összegből 300 ezer lejt sterilizáló berendezések vásárlására fordít a kórház a nőgyógyászati és a szemészeti klinika számára, az összeg többi részéből pedig 3 új kazánt vásárol, hogy ki lehessen cserélni az elromlott berendezéseket és biztosítani lehessen a kórházak fűtését a téli időszakra.

A megyei önkormányzat emellett előkészített két beruházást az onkológiai és a tüdőkórház energetikai rendszerének a felújítására. Ezek műszaki és gazdasági mutatóit is jóváhagyták a tegnapi tanácsülésen. A tervezett munkálatokra európai uniós alapokat szeretne lehívni a megyei önkormányzat, ezért a következő hetekben két pályázatot fog benyújtani a Regionális Operatív Program keretében.

A tüdőkórház esetében a projekt összköltsége 12.825.504,84 lej áfával, az onkológia esetében a beruházás 10.331.107,96 lejbe kerül áfával. Mindkét projekt kivitelezési ideje 14 hónap. A már említett összegek mellett a megyei önkormányzat 4,6 millió lejt irányzott elő a megyei kórház számára a 2017-es évre beruházásokra és javítási munkálatokra.

„A megyei tanács arra törekszik, hogy a sürgősségi beavatkozásokra és a hosszú távú fejlesztésekre is megoldást találjon, de sajnos a szükséges fejlesztések sora olyan hosszú, hogy nincs mindenre anyagi fedezetünk, legalábbis nem olyan ütemben tudjuk megvalósítani ezeket, ahogyan szeretnénk. Ezért pályázunk európai uniós alapokra és igyekszünk évről évre kormánytámogatást is szerezni. A megyei kórház minden évben összeállít egy listát arról, hogy milyen berendezésekre és milyen beruházásokra lenne szüksége, és ezt továbbítja az egészségügyi minisztériumnak azzal a céllal, hogy a lehetőségek függvényében a központi költségvetésből szerezzünk rá támogatást. Az idei listán szereplő beruházások összköltsége meghaladja a 90 millió lejt” – nyilatkozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke a megyei kórház helyzetét ismertető sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztatón jelen volt a kórház ideiglenes menedzsere, Ovidiu Gîrbovan is, aki az idei év során megvalósult, illetve a folyamatban lévő beszerzésekről és munkálatokról tájékoztatott. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?