Ezt gondolják a magyar diákok az új érettségiről és a tankönyvkiadás államosításáról

Romániai Magyar Középiskolások Szövetségében (MAKOSZ) számos kétség felmerül a tanügyminiszter által szerdán bejelentett módosítások kapcsán. Bokor Zalán, a diákszervezet kommunikációs referense reflektált a Maszolnak a tárcavezető nyilatkozatára.

Jövő évtől a végzős középiskolások már februárban megejtik a szóbeli érettségi vizsgát, a képességvizsga és az érettségi dolgozatokat pedig otthonról, egy internetes platformon keresztül fogják kijavítani a tanárok – közölte szerdán Liviu Pop oktatási miniszter. 

Az alapvetően jó hír, hogy a szóbeli érettségire korábban fog sor kerülni, ugyanis ez által a diákok időt nyernek az írásbeli vizsgára való felkészülésre – tudtuk meg Bokor Zalántól. Ellenben értetlenül állnak az előtt a tény előtt, hogy ezekre a változtatásokra csak most derül fény. „Borzalmas felkészületlenségre vall a tény, hogy erről most értesítik a jövőre vizsgázó diákokat. Elfogadhatatlannak véljük azt, hogy a ciklus elején a diákok nem tudhatják, hogy az elkövetkező négy évben mire számíthatnak. Meglátásunk szerint az oktatásnak az egyik legalapvetőbb értéke pont a kiszámíthatóság és a következetesség, ami általánosan hiányzik a román oktatásban” – fogalmazott.

Az online módon történő dolgozatok javításáról a MAKOSZ nevében Zalán úgy nyilatkozott: tény, hogy ez egy előremutató lépésnek tűnik, de a csalással és a rendszer működőképességével szemben jogosan merülhetnek fel kérdések. „Általánosan támogatjuk azokat a törekvéseket, amelyek optimálisabbá kívánják tenni az érettségi vizsgát, és az ezzel járó hatalmas költségeket csökkenteni próbálják. Amennyiben ez technikailag zökkenőmentesen megoldható, és kiküszöböl mindenféle csalás lehetőségét, akkor maradéktalanul támogathatónak tartjuk, azonban múltbeli tapasztalatainkból fakadóan ezzel kapcsolatban vannak kétségeink” – mondta.Fotó: Agerpres

A rendszer működőképessége alatt azt érti, hogy például „borzalmas lenne, ha a rendszer miatt két héttel tolódna az érettségi eredmények kihirdetése, ami rengeteg diáknak a továbbtanulását hátráltatná”.

A tankönyvkiadás államosítása: ijesztő, hogy közvitára kerülhet

Az országos diákszervezet kommunikációs referense reflektált arra a hírre is, miszerint az oktatási minisztérium olyan törvénytervezetet készül előterjeszteni, amelynek értelmében a Didaktikai és Pedagógiai Könyvkiadó teljes egészében átvenné a tankönyvek nyomtatását. Ezt a Romániai Kiadók Szövetségének elnöke korábban ellenezte, szerinte a tankönyvkiadás államosításának „beláthatatlan következményei” lennének.

Bokor Zalán a MAKOSZ nevében elmondta: a régi szocialista szokásokra vall, ha egy állami tankönyvkiadót fognak működtetni. „A szabad piaci könyvelőállítást sokkal produktívabbnak és színvonalasabbnak érezzük, illetve ezzel megvonjuk az iskoláktól a lehetőséget, hogy szabadon választhassanak tankönyvet legalább egy bizonyos listáról. Ez mindenképpen káros a piacra és a társadalomra nézve is. Nem lehet kívánatos a 21. században állami monopóliumot felállítani a könyvek területén. Végtelenül ijesztőnek tartjuk, hogy ez egyáltalán közvitára kerülhet” – fejezte ki felháborodását.

Hozzátette: arra, hogy későn írták ki a tankönyvekre a licitet, az nem lehet megoldás, hogy ezentúl megszüntetik a versenyt. „A minisztérium elsősorban azért kívánja a szabad piacot ebből a szektorból kiszorítani, hogy ezzel is álcázni tudja az inkompetenciáját. A hibáinkat nem úgy kezeljük, hogy megváltoztatjuk a helyzetet úgy, hogy abban ne lehessen hibázni, hanem úgy, hogy alaposabban felkészülünk” – összegzett a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének kommunikációs referense. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?