FRISSÍTVE - A felszámolás szélére került a marosvásárhelyi katolikus gimnázium

FRSSÍTVE: A megszűnés határára került a római katolikus gimnázium – jelentették be csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatójukon a tanintézmény szülői közösségének képviselői.

Ennek oka, hogy jogerős bírósági ítélet született az 1385/31.08.05-ös számú tanfelügyelőségi határozat felfüggesztéséről. Ezzel a határozattal sorolták 2015-ben a Római Katolikus Gimnáziumba az Unirea főgimnázium magyar osztályait.

A szülői közösség szóvivője, Zsigmond Imola elmondta: minderről nem az oktatási minisztertől, hanem a pápai nunciustól szereztek tudomást, akit pedig a miniszterelnök tájékoztatott erről. Miguel Maury Buendía vaitkáni nagykövet ugyanis szerdán továbbította íMihai Tudosénak annak a 114 diáknak a névsorát, akik jelezték, hogy a katolikus gimnázium cikluskezdő osztályaiba iratkoznának a hamarosan kezdődő tanévben.

A pápai nuncius azonban csütörtökön elutasító választ kapott a miniszterelnöktől, aki nem vette át a listákat. Mihai Tudose arra hivatkozott: Liviu Pop oktatási minisztertől azt az információt kapta, hogy az 1385/31.08.05-ös számú tanfelügyelőségi határozat felfüggesztéséről véglegesen döntött a marosvásárhelyi törvényszék , és ennek alapján a tanfelügyelőségnek meg kell oldania a felfüggesztett jogi személyiségű iskola átszervezését.

„Értetlenül állunk, és átverve érezzük magunkat” – fogalmazott a sajtótájékoztatóján Zsigmond Imola. Közölte, hogy a szülőknek nincs tudomásuk jogerős ítéletről, a bíróság sem őket, sem a tanfelügyelőséget nem tájékoztatta a tanfelügyelőségi határozattal kapcsolatos perek végkimeneteléről. „Mégis erre hivatkozva az oktatási miniszter azt nyilatkozta, hogy a Maros megyei tanfelügyelőségnek fel kell oszlatnia az iskolánkat” – jelentette ki Zsigmond Imola. Hangsúlyozta, a katolikus gimnáziumot ennek alapján nem is lehetne felszámolni, mert a tanintézményt nem tanfelügyelőségi, hanem önkormányzati határozattal hozták létre.

Zsigmond Imola közölte: mivel hivatalosan senki nem értesítette őket az iskola megszűnéséről, a szülők tanévkezdéskor elviszik a gyerekeiket a katolikus gimnáziumba. „Még nem tudjuk, mit lépünk, de az utolsókig megyünk. Várjuk a segítséget mindenkitől” – mondta a szülői közösség szóvivője.

Mint korábban írtuk, a marosvásárhelyi törvényszék június 13-i elsőfokú ítéletében érvénytelenítette a Maros megyei tanfelügyelőségnek azt a határozatát, amellyel 2015-ben a Római Katolikus Gimnáziumba sorolta az Unirea főgimnázium magyar osztályait. A tanfelügyelőségi határozatot mind a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal, mind pedig az Unirea Főgimnázium szülői bizottsága megtámadta a közigazgatási bíróságon. A bíróság összevonta a két pert, és helyben hagyta a felperesek keresetét. Elutasította ugyanakkor, hogy a katolikus gimnáziumba átkerült diákok szüleinek egy csoportja is csatlakozzék a perhez. Az ítélet nem volt jogerős, a feleknek a hivatalos kikézbesítéstől számítva 15 nap állt rendelkezésükre a fellebbezéshez.

FRISSÍTÉS1: Székely Szilárd: csak a Bolyai jöhet számításba 

A bíróságok portálján közölt adatok szerint a marosvásárhelyi táblabíróság augusztus 2-án hozta az iskolai osztályokat átcsoportosító tanfelügyelőségi határozatot felfüggesztő ítéletét. A katolikus gimnázium ideiglenes igazgatója, Székely Szilárd a Maros megyei főtanfelügyelővel folytatott szerdai megbeszélés alapján az MTI-nek elmondta: a tanfelügyelőség már csak az ítélet hivatalos kiközlésére vár az intézmény feloszlatásának a kinyilvánításához. Hozzátette: egyelőre a tanfelügyelőségi határozat felfüggesztésére vonatkozó határozat vált jogerőssé, de per tárgyát képezi a határozat érvénytelenítése is. Ebben a perben egyelőre csak első fokon született az iskola számára kedvezőtlen ítélet.

Az igazgató elmondta: a tanfelügyelőség jogértelmezése szerint az iskola osztályait vissza kell szervezni azokba az intézményekbe, amelyekből 2015-ben a katolikus gimnáziumot létrehozták. Az osztályok egyik részének az Unirea Főgimnáziumba, a másiknak a Bolyai Farkas Gimnáziumba kellene betagolódnia, de az igazgató nyílt titokként említette, hogy a szülők egyáltalán nem akarják a gyerekeiket az Unirea Főgimnáziumba járatni. Hozzátette: tudomása szerint a - magyar osztályok távozásával román tannyelvűvé vált - iskola sem szívesen alakulna ismét kétnyelvűvé.

Székely Szilárd - akinek a nap folyamán lejár az igazgatói megbízása - úgy vélte: a minisztériumnak hatalmában áll, hogy az iskola valamennyi osztályát egy intézménynek rendelje alá. Hozzátette: ezt ugyan nyíltan senki nem mondta ki, de csakis a magyar tannyelvű Bolyai Farkas Gimnázium struktúrájába való betagolódás jöhet számításba.

FRISSÍTÉS2: Ezt mondja az RMDSZ

„Az RMDSZ minden közigazgatási lehetőséget megragadott az elmúlt hónapok során, hogy megnyugtatóan rendezze az iskola helyzetét. Románia kormányának oktatási minisztere és megyei szintű képviselője, a prefektus egymásnak ellentmondó cselekedeteket és kijelentéseket tesz, félrevezetve diákokat, szülőket, tanárokat és az egyház képviselőit” – közölte a Maros megyei RMDSZ.

Az állásfoglalás emlékeztet: néhány hónappal ezelőtt a pápai nuncius jelenlétében a prefektus azt az ígéretet tette, hogy a Római Katolikus Teológiai Líceum a Bolyai Farkas Elméleti Líceum fiókintézményeként működhet tovább. Az RMDSZ helyi tanácsosi frakciójának javaslatára mind a négy politikai szervezet egyöntetű döntésével fiókintézménnyé sorolták be az iskolát. Az ígérettel ellentétben még ezt a kompromisszumos megoldást sem fogadta el az oktatási minisztérium, illetve a prefektusi hivatal is jogi kifogást emelt ellene. „Nyilvánvaló, hogy ez az ügy kevésbé jogi, bürokratikus kérdés, hanem sokkal inkább politikai vonatkozású” – olvasható a közleményben.

Kapcsolódók

Kimaradt?