Szörnyűségek történnek a betegekkel az egészségügy bürokráciája miatt

Az illetékesek felelősségre vonására szólította fel szerdán a kormányfő az egészségügyi minisztert, miután a Digi24 hírtelevízió megrázó felvételeket tett közé két Bihar megyei beteggel történt esetről.

A két ágyhoz kötött férfit hordággyal vitték hozzátartozóik az egészségbiztosító pénztár székhelyére. Erre azért volt szükség, mert csak személyesen vehették át az igazolást arról, hogy van biztosításuk. A két beteget személygépkocsival szállították el a megyeközpontba egy Nagyváradtól 40 km-re lévő településről. Hozzátartozóik a mentősök segítségét is kérték, de elutasították őket.

Az egészségbiztosító pénztár illetékesei elismerték, hogy rendkívül kellemetlen helyzetbe kerültek a betegek, de a törvényre hivatkoztak, amely szerint a biztosításról szóló igazolás csak személyesen vagy egy közjegyzőileg felhatalmazott személy által vehető fel.

A szerdai kormányülésen a miniszterelnök „borzasztónak” nevezte a Digi24 által sugárzott felvételeket. Mihai Tudose utasította az egészségügyi minisztert, hogy menessze a felelősöket. „Arról volt szó, hogy csökkentjük a bürokráciát, nem arról, hogy a betegeket a földön vonszoljuk” – mondta ingerülten a kormányfő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?