Sepsiszentgyörgy központja közlekedési táblák, lámpák és szabályok nélkül?

Bátor javaslatot tartalmaz a hamarosan közvitára kerülő sepsiszentgyörgyi mobilitási terv.

A belváros egy részét - a Szent György tér és a Főtér közti szakaszt - a térségünkben egyedi, úgynevezett megosztott térré (shared space) alakítanák át, ha az elképzelést támogatják a sepsiszentgyörgyiek is, közölte Antal Árpád. A háromszéki megyeszékhely polgármestere szerint azért is bátor ez az elképzelés, mert a korábbi forgalomváltozásokkal kapcsolatosan is vannak fenntartások. A skandináv országokban és Angliában kipróbált és működő megosztott terek lényege, hogy nincsenek közlekedési táblák, lámpák és útfestések és az autósok, gyalogosok, biciklisek közösen használják a teret, más szabályozás hiányában a józan ész és az udvariasság határozza meg, hogy ki kit enged előre. Tapasztalatok szerint a megosztott térben a forgalom ugyan lelassul, de gyorsabban és biztonságosabban célhoz lehet érni és kevesebb a közlekedési baleset.

Antal Árpád szerint Sepsiszentgyörgy 21 millió eurót tud lehívni a külön megyeszékhelyeknek szánt uniós pénzekből. Ennek feltétele, hogy az önkormányzat ki kell dolgozza az Integrált Fejlesztési Stratégiát és a  település hosszú távú mobilitási tervét. Sepsiszentgyörgyön az előbbi elkészült a mobilitási tervet pedig hamarosan közvitára bocsátják. Az összeg jelentős részét közszállítás fejlesztésére kell fordítani, mutatott rá a polgármester. Hozzátette, hogy eredetileg kizárólag elektromos autóbuszok beszerzését támogatta a program, de utólag jóváhagyták a hibrid járművek vásárlását. Ezzel az a gond, hogy ezek karbantartása meghaladja egy közepes város anyagi lehetőségeit, mondta Antal Árpád.

A megyeszékhelyeknek szóló pályázati összegek lehívásának másik feltétele, hogy  utakat csak abban az esetben lehet ebből felújítani ha az úttesten egy sávot fenntartanak a közszállításnak. A polgármester szerint olyan kisebb városok, mint Sepsiszentgyörgy vagy Csíkszereda esetében ezt a feltételt nem lehet teljesíteni mivel keskenyek az utcák, egy sávon zajlik a közlekedés, onnan nem lehet kitiltani az autókat a közszállítás kedvéért. Az jelent gondot, hogy ha nem lehet külön buszsávot kialakítani akkor a pályázat csak 70 százalékos önrésszel támogatja a beruházást. Ez Sepsiszentgyörgy esetében azt jelenti, hogy a lehívható 21 millió euróhoz az önkormányzat hozzá kell tegyen még 15 millió eurós önrészt.

A Központi Fejlesztési Régió hat megyeszékhelye – Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Marosvásárhely, Brassó, Szeben és Gyulafehérvár - összesen 177,84 millió eurót hívhat le település fejlesztésre. A pályázatokat jövő év decemberéig nyújthatják be.  Az érintett városok olyan fejlesztési stratégiát kell kidolgozzanak, amelynek céljai között szerepel a káros-anyag kibocsátás csökkentése, a környezetvédelem, az erőforrások hatékony kihasználása, a  társadalmi befogadás népszerűsítése és a szegénység valamint a diszkrimináció leküzdése, az élethosszig tartó tanulás elősegítése. Ezek közül bármilyen témában lehet pályázni, de a fenntartható közlekedés fejlesztése kötelező. 

Kimaradt?