Így módosulhat a magánnyugdíj-rendszer

A korábbi cáfolatok ellenére mégis módosítani akarják a kötelező magánnyugdíj-rendszert, több változatot is elemez a pénzügyminisztérium - jelentette ki Mihai Tudose miniszterelnök.

A kormányfő egy televíziós műsorban elmondta: három változattal számolnak. Az egyik szerint a kötelező magánnyugdíj megmarad, de a biztosítók által felszámolt 2,5 százalékos kezelési költséget eltörlik, a második szerint csökkentik a járulék arányát, amit az államnak át kell utalnia a magánbiztosítóknak kötelező magánnyugdíj címen, illetve harmadikként felkínálják az embereknek, hogy a magánbiztosítót vagy az állami nyugdíj-pénztárat válasszák.

Már 2014-ben, majd az idén többször felmerült a kötelező magánnyugdíjak államosításának lehetősége. Legutóbb Ionuț Mișa pénzügyminiszter június végén, a Tudose-kormány beiktatásakor beszélt erről a lehetőségről. Akkor a miniszterelnök cáfolta a pénzügyminisztert. Most viszont a kormányfő hozta szóba a magánnyugdíj-rendszer módosítását, ugyanis szerinte az állami nyugdíjalapnak magasabb a hozama, mint a magánnyugdíj alapoknak.

Mint ismeretes, 2007-ben vezették be a magánnyugdíj-rendszert, amely az állami nyugdíj kiegészítéseként működik. A rendszer első pillérét az állami nyugdíj képezi, a második pillérét a kötelező magánnyugdíj, amely a 35 év alattiak számára kötelező, a harmadik pillér a nem kötelező magánnyugdíj. A biztosítottak bruttó jövedelmének 5,1 százalékát utalja át az állam a második pillérbe. Ezt a járulékot akarja drasztikusan csökkenteni a kormány az egyik változat szerint. A viták egyelőre csak a kötelező magánnyugdíjról szólnak.

Elemzők szerint a kormány azért akar több pénzt az állami nyugdíjalapban tartani, mert az elmúlt évek sorozatos nyugdíjemelései következtében az idén az állami nyugdíjalap hiánya elérheti a 28 milliárd lejt, ami a bruttó hazai termék 3,5 százaléka.

A kormányfő ugyanabban a műsorban élesen bírálta azokat a bankokat, amelyek nem jelentenek nyereséget. Tudose szerint a Romániában működő 36 bank mintegy fele veszteségesen működik, így nem fizet társasági adót. Szerinte ez azért van, mert a megtermelt nyereséget kiviszik az országból. A miniszterelnök már többször bírálta a pénzintézeteket, és kilátásba helyezte, hogy amennyiben az érintett bankok nem változtatnak ezen a gyakorlaton, nyilvánosságra hozzák a veszteséges bankok listáját, és felszólítják az embereket, vigyék a nyereségesen működő, "biztonságos" bankokba megtakarításaikat.

Kapcsolódók

Kimaradt?