Kampány indult az erdőfelügyelő weboldal megmentéséért

Erős nemtetszést váltott ki több országos civil szervezet körében a Vízügyi és Erdészeti Minisztériumnak az a döntése, hogy többé nem támogatják a minisztérium honlapjáról is elérhető erdőfelügyelő weboldalt. A civilek szerint a minisztérium ezzel megszűnteti az egyetlen hiteles felületet, amelynek használatával a törvénytelen erdőkitermelést meg lehetett akadályozni.

A döntésnek a de-click, valamint az Agent Green civil szervezet a legaktívabb ellenzői. A de-click vezetője, Raluca Veștemeanu a Maszol kérdéseire válaszolva elmondta, a félelmük nem alaptalan, ugyanis támogatás híján az oldal hamarosan elavulttá, használhatatlanná válik, idővel pedig eltűnik az éterben.

Több volt, mint kapcsolat a 112-höz

Az online felület egy műholddal állt összeköttetésben, amely hozzávetőleg kétnaponta továbbított felvételeket az ország erdeiről. Az új képet a program mindig összevetette a korábbival, így derült fény arra, ha valahonnan illegálisan vágtak ki fát – ez volt tehát a különlegessége és egyedi haszna az oldalnak. Az fejlesztések leállításával ez a szolgáltatás szűnik meg. 

Raluca Veștemeanu szerint még ennél is jobb lehetett volna az oldal, ha már akkor fejlesztették volna, amikor még tesztüzemmódban elindult: az integrált erdő-nyilvántartási rendszerrel (SUMAL) kellett volna összekapcsolni. Ez az a felület, ahová minden erdészetnek, illetve fakitermeléssel és kereskedelemmel foglalkozó cégnek fel kell töltenie a tevékenységét, hogy a fa útját a kivágástól a feldolgozásig követni lehessen.

A de-click vezetőjének közlése szerint az oldal leépítése már korábban elindult, még mielőtt bejelentették volna azt. Az első hátrányos változtatás az volt, hogy korábban három évre visszamenőleg lehetett minden, faszállítmánnyal kapcsolatos információt elérni, idővel ezeket törölték, most már csak három napra visszamenőleges adatokat tárolnak rajta.

Sok bába között a gyermek?

Azt érdemes tudni, hogy az Erdőfelügyelő mellett működik egy ugyanolyan nevű okostelefonos alkalmazás is, viszont a kettőnek nincs köze egymáshoz. Továbbá az Erdőradar (Radarul Padurilor) nevű felület is működik, amely a WHO Románia hozott létre, és egyébként az első illegális faszállítmányok követésre alkalmas kezdeményezés volt.

Utóbbi kettőt azért fejlesztették ki, hogy a lakosság a rendszámok begépelése után bejelentéseket tehessen a 112-es hívószámon, ha törvénytelen fakitermelésre gyanakodnak. Az Erdőfelügyelő honlap ezekkel szemben jóval több információt szolgáltatott, és a legfontosabb haszna az volt, hogy valós időben küldött figyelmeztetést az illegális erdőkivágásokról. Nem egy alkalommal sikerült lefülelni védett területen végrehajtott kivágást.

Az Erdőfelügyelő indulása óta 47 százalékkal csökkent a törvénytelen fakitermelés Romániában, ezt az adatot a Greenpeace tette közzé egy 2016-ban végzett felmérése alapján. Az illegális tevékenység visszaszorítása nagyban köszönhető az Erdőfelügyelőnek, hiszen a lefülelt szállítmányok mintegy felét a lakossági bejelentések révén kapták el. Az oldal nemcsak a mindennapokban bizonyult nagyon hasznosnak, hanem tényfeltáró újságíróknak is segítségül szolgált, akik különböző fantom-raktárhelyiségek létére derítettek fényt: követték a rakomány útját, és összehasonlították a terepen kapott adatokat a weboldalon találhatóakkal. A folyamatról egy videó megtekinthető.

A miniszter nem zárkózik el, de nem is támogatja

A de-clik közösség az Agent Green szervezettel közösen augusztus 25-én, pénteken indította kampányát, amelyben a Vízügyi és Erdészeti Minisztériumot sürgetik, hogy mihamarabb találjon megoldást az oldal további működtetésére. Az információk újra elérhetővé tételét, valamint az oldal további fenntartását, az erdőgazdálkodási tervek feltöltését követelik. 

A civil szervezet több levelet is küldött már Doina Pană miniszternek, amelyben azt kérik tőle, hogy készítsen és tegyen közzé egy ütemtervet arról, hogyan fejlesztik tovább a webes felületet. Ugyancsak pénteken a szervezet tagjai tiltakozó akció keretében adták át azt a 32 ezer támogató aláírást tartalmazó dokumentumot, amellyel bizonyítják, hogy a lakosság is támogatja a kezdeményezést. A miniszter nem volt jelen a tüntetés idején, így kabinetfőnöke vette át az aláírásokat, valamint egy levelet. A de-click tagjai nyitottak lettek volna a párbeszédre, azonban a kabinetvezető elzárkózott ettől.

Doina Pană egyébként korábban reagált a de-click neheztelésére. Kifejtette, hogy az oldal működtetéséhez tavaly augusztusban kötöttek finanszírozási szerződést 500 ezer euró értékben, amely tavaly decemberben járt le. A miniszter szerint a szerződés nem volt teljesen törvényes, ugyanakkor az oldal félkész állapotban vált elérhetővé.

Hozzátette, a műholdas követési módszert egyébként támogatja, azonban az oldal működésével gondok voltak, az adatbázisba ugyanis csak a Romsilva állami erdészet kivágásai kerültek fel, míg például a magánerdészeteké nem. Így történhetett meg, hogy sok bejelentés téves volt. Ígéretet tett továbbá arra, hogy a Legfelső Honvédelmi Tanács nyomására 2018 végéig megoldást keresnek az oldal működtetésére. Igyekezett hozzátenni, hogy még nem látja ennek a törvényes útját, elsősorban a tavaly augusztusban megkötött szerződésben foglaltakat kell tisztázni, majd egy újat megkötni.

A miniszter kijelentéseire Raluca Veștemeanu azzal reagált: aggasztja a civil szervezeteket, hogy Doina Pană kifogásokat keres. Szerinte az arra enged következtetni, hogy nem képes az erdőkivágások átláthatóságát biztosítani, ugyanakkor értetlenül állnak az előtt is, hogy a honlap működésének törvényességét fejtegeti a miniszter, ahelyett, hogy mielőbb konkrét megoldásokkal állna elő.

Kapcsolódók

Kimaradt?