Kulturális és turisztikai együttműködés Maros megye és testvérmegyéi között

Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megyéből látogatott egy-egy küldöttség Marosvásárhelyre, ahol részt vett a Vásárhelyi Forgatag megnyitóján, illetve más rendezvényein.

A két magyarországi megyével Maros megye több mint tíz éve ápol kapcsolatot, bár az elmúlt években megritkultak a kétoldalú találkozók, ezért az idén úgy döntött a megyei önkormányzat, hogy meghívja őket Maros megyébe, és megpróbálja újra élővé tenni a kapcsolatot. „Az előzetes egyeztetések során arra a következtetésre jutottunk, hogy főként kulturális téren tudnánk együttműködni, ezért a mostani találkozón a közös kulturális programok és tapasztalatcsere lehetőségeit vitattuk meg” – hangsúlyozta a találkozók kapcsán Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

A Maros megyei önkormányzat elnöke irodájában hivatalosan fogadta mindkét delegációt. A munkamegbeszélésen részt vettek a Maros Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó kulturális intézetek vezetői is, Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója, Barabási Csaba Attila, a Maros Művészegyüttes igazgatója, valamint Gavril Cadariu, az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház igazgatója. A megbeszélésen a házigazdák bemutatták a vendégeknek Maros megye kulturális intézeteit és azok tevékenységét, a megye legfontosabb turisztikai látnivalóit, illetve a megyei önkormányzat működését.

A hivatalos munkamegbeszélés mellett a meghívottakkal megismertették a Vásárhelyi Forgatag helyszíneit és rendezvényeit. Például részt vettek a Gasztrosátorban szervezett előadáson, ahol a Flekkenburgnak nevezett Marosvásárhely egykori vendéglőiről, híres éttermeiről és szórakozóhelyeiről szereztek tudomást, illetve a 19. század végi és 20. század eleji marosvásárhelyi és nyugat-magyarországi települések közötti kapcsolatokról is. A vendégeket városnéző túrára is elkísérték a vendéglátók, illetve ellátogattak Szovátára, bemutatták a Nyárádmente látnivalóit, és néhány Maros megyei kastélyt is.

„Hasznos tapasztalatcsere volt, hiszen a közbeszerzésektől kezdve, az uniós pályázatokig, illetve a közös kulturális projektekig minden szóba került. Ami az együttműködést illeti, első körben abban állapodtunk meg, hogy kapcsolatba hozzuk a kulturális intézmények vezetőit, és a következő év során a lehetőségeink szerint vendégelőadásokra hívjuk meg egymás néptáncosait és színi társulatait. Szó esett arról is, hogy Maros megyében létre fogunk hozni egy turisztikai egyesületet, mivel a következő időszak prioritásainak egyike a megye turisztikai népszerűsítése. Mindkét magyarországi testvérmegye felajánlotta ebben a segítségét, hiszen előttünk járnak ezen a téren, és szívesen megosztják velünk tapasztalataikat” – nyilatkozta Péter Ferenc elnök.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat részéről Seszták Oszkár elnök, Papp Csaba jegyző és Kiss András önkormányzati képviselő látogatott el Maros megyébe, Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatát pedig Ivanics Ferenc alelnök, valamint Szalay Imre és Valiczkó Mihály polgármesterek és megyei önkormányzati képviselők voltak Maros megye vendégei. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?