Charlie-koncerttel ért véget az 5. Vásárhelyi Forgatag

Ez volt az eddigi legjobban sikerült Vásárhelyi Forgatag – fogalmazták meg többen is véleményüket a résztvevők közül a Marosvásárhelyen 51 helyszínen szervezett és több mint 351 rendezvényt magába foglaló eseménysorozatról.

Az állandó rendőri és csendőri járőrözés szinte fölöslegesnek bizonyult, hiszen délelőttől az éjszakába nyúló órákig a Ligetet megtöltő embertömeget nem volt miért felügyelni, a gyerekes/kisgyerekes családok zenét hallgatni, játszani, enni, sörözni, beszélgetni vonultak ki az árnyas fák alá, ahol nem a bóvli és ócska giccs lepte el a vásárosok standjait, hanem valódi kézműves termékek sokasága. A szalmafonatú kosártól, a házicsoki-különlegességig, a faragott fajátékoktól a háziszörpig, sajtok, pálinkák, borok sorakoztak egymás mellett.

A nyíregyházi bemutatkozásokon, a madarak megismertetését célzó Milvus-rendezvényeken, a Telefonos Szeretetszolgálat lekvárfőző akcióján, a vasárnapi Bűvös Bogrács főzőversenyen, – mindenhol sokan voltak, de nem annyira, hogy az zavaró legyen, hogy ne lehessen lépni, élvezni a rendezvényeket. Az esti fellépők vonzották a legnagyobb tömeget, a Liget bejáratánál felállított nagyszínpad előtti téren ezrek buliztak, fiatalok és idősek, kicsik és nagyok a három estén, az Ocho Macho, a Magna Cum Laude és Charlie zenéjére.

Marosvásárhely valamennyi magyar lakosa kimozdult ezekben a napokban otthonából, hiszen valamennyi helyszín megtelt az érdeklődőkkel. A Liget mellett a Borudvar volt az, ahová szintén szerettek beülni az emberek, mert családbarát, jó hangulat uralkodott ott is, jó zene mellett lehetett borozni és zsíros kenyeret enni. A Teleki Téka délelőttönként a gyerektevékenységek mellett a vezetett túrákért bizonyult népszerűnek, ahol a művészettörténésztől sok érdekességet tudhattak meg az érdeklődők, ugyanott történelmi könyvek vására és könyvbemutató is volt. Délutánonként a nagy diófa árnyéka alatt tartották a kerekasztal beszélgetéseket, amelyek között Erdély helye a Kárpát-medencei médiában, vagy a marosvásárhelyi román-magyar együttélés témákban a meghívottak főleg elméleti dolgokról beszéltek. A színházi előadások is szép számú nézőt vonzottak, ahogyan a Bolyaisok-, illetve a Vásárhelyiek Világtalálkozója, ahová a helyben élők mellett érkeztek Magyarországról és még azon is túlról, Németországból, Ausztriából, Amerikából, Izraelből is érkeztek az egykori véndiákok, Vásárhelyen születettek, innen elszármazottak. A Bolyai udvara és sportpályája, a Vár, annak különféle épületei szintén jó helyszínnek bizonyultak.

Az 5. Vásárhelyi Forgatag költségvetése százezer euró, amihez a megyei önkormányzat mellett az idén első alkalommal a város is hozzájárult. E kettő támogatása körülbelül az egyharmadát teszi ki a költségek fedezetének. A jelentős részt idén is a magyarországi támogatóknak köszönhetik a szervezők: a Nemzeti Kulturális Alap 5 millió, a Bethlen Gábor Alap körülbelül másfél millió forintos támogatást nyújtott, valamint más intézmények is jelentős összegekkel járultak hozzá a rendezvények megszervezéséhez. A Forgatag végeztével hozzákezdenek a költségek és pályázatok elszámolásához, ami eltart decemberig – tudtuk meg Portik Vilmostól, majd az új pályázati lehetőségeket kezdik figyelni, hogy még időben hozzálássanak azok megírásához a következő évi Forgatagra.

Kapcsolódók

Kimaradt?