Már jövő héten elkezdődhet az emberre veszélyes medvék kilövése

Jövő héten írja alá a környezetvédelmi miniszter a gondokat okozó (emberre támadó vagy gazdaságokat tönkretevő) medvék kilövését lehetővé tevő beavatkozási rendeletet.

Ezt maga Graţiela Gavrilescu közölte pénteken Ploiești-en. A jogszabály 145 nagytestű ragadozó kilövéséről szól, és elsősorban Hargita, Kovászna és Maros megyében fogják alkalmazni. A miniszter elmondta, számít az állatvédők tiltakozására, de ez nem tántorítja el a rendelet aláírásától, mert a medvék valós veszélyt jelentenek az emberekre.

„Ma ott tartunk, hogy bekapcsoljuk a televíziót, és a hírek a medvetámadások miatt sürgősségre került emberekről szólnak. Ezt nem nézhetjük tétlenül. A medvék száma meghaladja a hétezret Romániában, ezért felvállaltam a rendelet kibocsátását. A beavatkozásról civil szervezetekkel és az érintett önkormányzatokkal egyeztettem” – idézte a tárcavezetőt a News.ro.

A miniszter hangsúlyozta, nem kilövési kvótáról, hanem beavatkozási kvótáról szóló rendeletet készül aláírni, ami emberéletek megmentését szolgálja. Közölte, hogy valamennyi illetékes intézmény – köztük a Román Akadémia – láttamozta a jogszabályt.

„Jövő héten emberek vonulhatnak utcára, követelve, hogy óvjuk meg a medveállományt, de bármi is történik, én ezt a rendeletet aláírom. Igen, meg kell védenünk a medvéket, de nem veszélyeztethetjük az emberek életét” – fogalmazott a tárcavezető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?