Segélyt kérhetnek a munkanélküli végzősök

Az idei középiskolai végzősök még augusztus 26-ig igényelhetik a munkanélküliségi segélyt, hívta fel az érintettek figyelmét Kelemen Tibor.

A Kovászna megyei Munkaerő-elhelyezési ügynökség vezetője rámutatott, hogy törvény szerint a végzősöknek a gimnázium, szakiskola vagy az egyetem befejezése után 60 nap áll rendelkezésükre, hogy igényeljék a munkanélküliségi segélyt, ha nem találtak végzettségüknek megfelelő munkahelyet. A munkaügyi szakember szerint a líceum befejezésének napját minisztériumi rendeletben szabályozták, míg a szakiskolásoknak a gyakorlati képzésük befejezésének dátumától, az egyetemisták a záróvizsgák leadásától számolják a 60 napot.

Kelemen Tibor szerint idén a szokásosnál kevesebb háromszéki végzősök élt ezzel a lehetőséggel, hiszen az elmúlt években átlag 800 végzős regisztrált, idén csak 505-en igényeltek munkanélküliségi segélyt, de a következő napokban számuk még emelkedhet. A Munkaerő Ügynökség vezetője emlékeztetett, hogy két, munkavállalást ösztönző támogatást is kaphatnak a munkanélküliként bejegyzett végzős diákok. Ha ugyanis állást találnak, jogosultak egy egyszeri 500 lejes támogatásra illetve a munkanélküliségből hátralévő időre megkapják a segélyük 30 százalékát, amely átlag havi 100 lejre tehető.

A háromszéki munkaügyi szakember szerint az a tapasztalat, hogy kevesen használják ki ezeket a munkavállalást ösztönző támogatásokat. Ennek oka a túlzott bürokrácia, hiszen havonta igazolniuk kell, hogy dolgoznak. Ehhez munkaadójuktól kell igazolást kérjenek, és azt leadják a Munkaerő Ügynökségnél. Ez is gondot okoz, hiszen az igazolásokat munkaidőben kellene leadniuk, mondta Kelemen Tibor. Az igazgató szerint ezt a problémát meg lehetne oldani, ha a Munkafelügyelőség adatait átláthatóvá tennék. Minden munkavállaló be van jelentve az országos adatbázisba (Revisal), és ha ezt az adatbázist a Munkaerő-elhelyezési ügynökség is láthatná, akkor nem kellene igazolást kérjenek az érintettektől.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?