Gyökeresen módosul a tankönyvkiadás Romániában

Az oktatási minisztérium a kormány jövő heti ülésén előterjeszt egy törvénytervezetet, amelynek értelmében a Didaktikai és Pedagógiai Könyvkiadó teljes egészében átveszi a tankönyvek nyomtatását - jelentette be szerdán Liviu Pop miniszter.

„Ezzel véget vetünk annak a fejetlenségnek, ami az elmúlt öt évben a tankönyvkiadást jellemezte” - mondta a tárcavezető. Hozzátette: a tankönytörvényt szeptember 12-én bocsátják közvitára, és ez tisztázza majd a digitális tankönyvek, a papíralapú tankönyvek és a kiegészítő anyagok helyzetét.  A miniszter szerint szükség van a tantervek „átfésülésére és lerövidítésére”.

Közlése szerint a jövő év folyamán a minisztérium újraírja a középiskolai tanterveket is. „Így húsz év után először lesz egy teljesen új, előkészítő osztálytól a középsikola befejezéséig érvényes, nemzeti alaptanterv” – szögezte le Liviu Pop.

A miniszter elmondta azt is, hogy az iskolák engedélyeztetését a szeptember 4-8. közötti időszakban véglegesítik. Liviu Pop kedden úgy foglalt állást, hogy a szülőknek nem kellene olyan intézménybe engedniük gyerekeiket, amelyek nem rendelkeznek a működéshez szükséges összes engedéllyel.  

Kapcsolódók

Kimaradt?