Hétvégén indul be a Vásárhelyi Forgatag

Bár a Szféra Kortárs Művészetek Műhelyével múlt pénteken már elkezdődött a Vásárhelyi Forgatag rendezvénysorozata, az események a hétvégén sűrűsödnek, a program összeállt, a programfüzetet kinyomtatták, illetve a honlapon is tanulmányozható a rendezvények időpontja és helyszíne.

Naponta koncertek, kiállítások, előadások várják az érdeklődőket, többek között a Kultúrpalota előcsarnoka, kiállítótermei, kis- és nagyterme, a Teleki Téka udvara, ideiglenes kiállítóterme, emeleti előadóterme, a K’Arte kiállítóterem, a G. kávézó folyamatosan kínálja a kulturális programokat.Keddi sajtótájékoztatójukon a Vásárhelyi Forgatag szervezői néhány olyan programpontot ismertettek, amelyekről eddig kevés szó esett. Molnár Imola programfelelős elmondta, nem kevesebb, mint 361 program várja az érdeklődőket 51 helyszínen. Kirsch Attila, a Vásárhelyiek Világtalálkozójáról és az azzal egyidőben esedékes Bolyais Világtalálkozóról beszélt, Bálint Erika a családi- és gyermekprogramok újdonságairól, Gáspár Botond pedig a gasztronómiai rendezvényekről.

Családi programok és találkozók

Az idén ünneplik a reformáció 500. évfordulóját is, amelyhez a Vásárhelyi Forgatag is csatlakozott, ennek jegyében a Vártemplomban lesz előadás a 16. századi reformáció és Marosvásárhely címmel, majd erdélyi orgonamuzsika lesz hallható, valamint a vasárnapi istentiszteleten is megemlékeznek a reformáció kerek évfordulójáról.

A családi- és gyermekprogramok között az állatkerti látványetetés számít az egyik újdonságnak – emelte ki Bálint Erika a naponta három alkalomra tervezett érdekességet, ahol a gyerekek résztvehetnek az állatok etetésén, illetve megismerkedhetnek a majom, a mosómedve és az elefánt szokásaival.

A Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület a játékos nevelésre fektet hangsúlyt, a 2-3 éves kisgyerekektől kezdve a 18 éves ifjakig, korcsoportnak megfelelő foglalkozásokra várja az érdeklődőket, megtanítja például azt, hogy hogyan ismerhetők fel a madarak távcső segítségével, illetve mivel táplálkoznak. Az egyesület a felnőttekről sem feledkezik meg, a délutáni órákban a szülőknek tart foglalkozást, tájékoztatást.

A Liget az idén is a legtöbb esemény helyszíne, amelyet barátságosan, otthonosan próbálnak berendezni, hogy kicsi és nagy egyaránt jól érezhesse magát. A Liget mellett igen fontos helyszíne lesz a Forgatagnak a Bolyai Farkas Elméleti Líceum udvara, díszterme, amfiteátruma, múzeuma, sportpályája is. Az idén a 7. Bolyais Világtalálkozó egybeesik a Marosvásárhelyiek Világtalálkozójával. Erre három napos sorozattal várják nem csupán azokat, akik Vásárhelyen születtek, vagy a Bolyaiba jártak, de mindenkit, aki valamiképpen kötődik a városhoz, vagy szívén hordja a Bolyai Líceum sorsát – hívta fel a figyelmet Kirsch Attila, a találkozók felelőse, főszervezője.

Augusztus 25. és 27. között, vagyis péntektől vasárnapig számos érdekesnek ígérkező rendezvény várja a találkozók résztvevőit. Ezek között lesz például a Diákkori mementók című esemény, amely arra ad lehetőséget, hogy az egykori diákok emlékeikről, iskolai élményeikről beszélhessenek. Erre előzetes bejelentkezés alapján kerül sor, és mindenki öt-öt percet kap a nosztalgiázásra. Ugyancsak a bolyais programok között szerepel az iskolatörténeti kiállítás bemutatása, a Vásárhelyi arcok című fotótárlat, vagy a katolikus gimnázium bolyais múltját bemutató kiállítás is. Az egész napos pénteki rendezvény után szombaton délelőtt a várban, délután a Kultúrpalotában folytatódik az eseménysorozat, vasárnap pedig a várban istentisztelettel és a református temetőben szervezett sétával zárul.

Főzés, pálinka-díjazás, ízkavalkád

A hétfői pálinkaverseny győzteseit szombaton hirdetik ki – ismertette a GasztroForgatag eseményeit Gáspár Botond, majd hozzátette, idén is lesz főzőverseny. A Bűvös bogrács megmérettetésre szerdáig bárki benevezhet. Kitétel, hogy olyan ételt készítsenek a csapatok, amely karalábét és tárkonyt tartalmaz. A többit a versenyzők fantáziájára bízzák. A zsűri majd kóstol és értékel, az íz, a látvány, az illat mellett az esztétikus tálalást is szemügyre veszi.

A gasztronómiai események sorában igazi újdonság, nem csak a Forgatagon, de Marosvásárhelyen is a borvacsora a Borudvar szervezésében. Az eredeti időpontra hamar elkeltek a helyek, így a vacsorát kétszer szervezik meg. Érdekes menüsort állítottak össze, az étel is ital ízvilága harmonizál egymással, de ezen túl a látvány is élményt jelent majd.

A vasárnap délelőtti ligeti bográcsversenyen az érdeklődők is megkóstolhatják a csapatok főztjeit, amennyiben karkötőt viselnek – figyelmeztetett a programfelelős. A karkötőket 5 lejért vásárolhatják meg, a szervezők az így begyűjtött összegből a Bolyai-sportpálya felújítását, valamint a családi programokat támogatják. Aki karkötővel rendelkezik, az 5 lejjel olcsóbban vehet jegyet a Forgatag színházi előadásaira, illetve részt vehet az autóbuszos városnézésen is.

A Vásárhelyi Forgatag hivatalos megnyitójára szerda este 6 órától kerül sor a Kultúrpalota nagytermében.

(Címlapfotó: Szigeti Szenner Szilárd/Vásárhelyi Forgatag Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?